”Mitt Romney blir svår att stoppa”

1:54 min

Den tidigare guvernören i Massachusetts - Mitt Romney - vann det första valet i republikanernas kamp om vem som ska bli partiets kandidat och utmana Barack Obama om presidentposten i november. I delstaten Iowas nomineringsval segrade Romney mycket knappt - med bara åtta röster - före närmaste utmanare - Ric Santorum.

Trots det jämna resultatet anser Erik Åsard, statsvetare och professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, att Romney nu ordentligt stärkt sina chanser.

– Det var en knapp seger men ändå en seger. Jag tror att han blir svår att stoppa. Han är den enda levande kandidaten de har, säger han.

Romney, som ligger bäst till bland republikanerna i de nationella opinionsmätningarna, hade inte satsat lika hårt som konkurrenterna på valet i Iowa. Därför var hans seger extra viktig inför den fortsatta republikanska kampen, närmast primärvalet i New Hampshire om en vecka.

Ric Santorum, före detta senator från Pennsylvania, var alltså den som främst utmanade i Iowa, men honom tror Åsard inte alls på i långa loppet.

– Jag tror att han har små chanser att ta hem nomineringen för han har en skral kampanjorganisation och för lite stöd inom partiet och inte tillräckligt mycket pengar. Men det har Mitt Romney.

Romneys dilemma är han måste försöka få större stöd från den mer konservativa delen av den republikanska väljarkåren, samtidigt som han inte får skrämma iväg mittenväljare som han behöver senare i kampen om presidentposten.

– Han måste redan nu börja tänka på den allmänna valkampanjen mot Obama och det är en mycket bredare väljarkår. Den måste man få med sig för att kunna konkurrera mot Obama.

Tror du att Barack Obama är nöjd med det här resultatet?

– Han är nog den som är mest nöjd. Det är ju inte ett imponerande startfält, det finns ingen helt ledande kandidat, säger Erik Åsard.

Sållar bort kandidater

#text=4889836#Hör Hans Bergström, journalist, författare och republikan bosatt i USA, berätta om Iowa-valets betydelse.

De vill utmana Obama

#text=4889242#Sex män och en kvinna tävlar om att bli republikanernas presidentkandidat inför det amerikanska presidentvalet i november i år. Två har försökt förut.

Anders Ask

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista