Ekonomiska lättnader för bra arbetsmiljö

Arbetsgivare ska få ekonomiska lättnader om de kan förbättra arbetsmiljön så att sjukskrivna kan komma tillbaka till jobbet. Det sade arbetslivsminister Hans Karlsson när regeringen och samarbetspartierna på måndagen presenterade sitt förslag till förändringar av sjukskrivningsreglerna.

– De viktigaste skälen till det här förslaget är att vi kommer att få till stånd diskussioner om vad man kan göra för att en sjukskriven ska kunna komma tillbaka snabbare om man ha varit långtidssjuk och vilka åtgärder man kan vidta på en arbetsplats för att förhindra sjukfrånvaro, säger Hans Karlsson.

Låg sjukfrånvaro belönas
Arbetsgivare med hög sjukfrånvaro får betala mer och de som har låg sjukfrånvaro vinner, enligt regeringen och samarbetspartiernas nya förslag till sjukskrivningsregler.

Arbetsgivarna får betala 15 procent av kostnaden för sjukpenningen men får istället sänkt arbetsgivaravgift och slipper den tredje sjuklöneveckan.

Slår hårt mot landsting
Det är kommuner och landsting som har högst andel sjukskrivna. Där kommer kostnaderna att öka kraftigt. Enligt Hans Karlsson är det helt i sin ordning.

– Detta är inte utformat för att på något sätt straffa kommuner utan det är utformat så att alla arbetsplatser med hög sjukfrånvaro ska få en drivkraft att faktiskt ta i emot det, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Mindre företag gynnas
För småföretagen finns högkostnadsskydd så att inte mer än fyra procent av den totala lönesumman ska gå till sjukpenningkostnader. Om kostnaden är under 12 000 kronor per år behöver företagen inte heller betala. 

Enligt Hans Karlsson är det de privata arbetsgivarna som är vinnarna med det nya sjukskrivningssystemet. 

– Det är ju de som genomsnittligt kommer att vinna på detta om man ska utse vinnare och förlorare. Många på den privata sidan har lägre sjukfrånvaro och därför blir det här billigare för dem, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.  

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".