Torskfisket i Nordsjön bör stoppas anser ICES.

ICES: Totalstopp för torskfiske i Nordsjön

Det bör inte bedrivas något fiske på torsk i Nordsjön över huvud taget nästa år. Det säger Internationella havsforskningsrådet i Köpenhamn. Torskbeståndet har inte återhämtat sig utan snarare minskat ytterligare, säger forskarna.

På fredag presenteras det vetenskapliga underlaget inför höstens fiskeförhandlingar.

Forskarna säger att torskbeståndet i Nordsjön borde vara mer än 150 000 ton för att vara biologiskt hållbart. Men man konstaterar att beståndet nu ligger på mindre än en tredjedel av vad det skulle behöva vara och att beståndet har minskat ytterligare sedan förra året. Det finns för närvarande inga tecken på en återhämtning.

”Beståndet är överfiskat”
När forskarna säger att torsktillgången inte är biologiskt hållbar då handlar det om att fisken inte hinner fortplanta sig i takt med fisket. Det internationella havsforskningsrådet, ICES, säger frankt att beståndet är överfiskat.

Den enda ljuspunkten är koljan där beståndet är det största på trettio år. Men fiske på kolja leder ofta till bifångster av torsk. Där måste man se till att man undviker bifångster som riskerar att ytterligare reducera torskens överlevnadsmöjligheter, enligt ICES.

Rekommenderat fiskestopp inte nytt
Det är inte första gången som havsforskningsrådet rekommenderar stopp för torskfiske i Nordsjön. Det gjorde man också förra året.

Slutresultatet när förslagen hade manglats genom EU-kommissionen och fiskeministrarnas möten blev dock oförändrad kvot för torsken och mycket blygsamma minskningar för andra fiskarter, allt för att hålla EU:s överdimensionerade fiskeflotta under armarna ännu en tid.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".