Över 2000 personer protesterade på måndagskvällen mot Vitrysslands president Lukasjenko.

Oppositionen demonstrerade mot Lukasjenko

Den vitryska oppositionens protest mot Aleksander Lukasjenkos regim och valresultatet samlade på måndagskvällen minst 2 000 människor i centrum av Minsk. Ekots utsände såg hur flera demonstranter släpades bort av elittrupper.

Vill ni leva i den sista diktaturen i Europa? Nej! rungade svaret och alla skanderade Leve Vitryssland! när de samlades för oppositionens olagliga protest mot den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko –Europas siste diktator.

Hårt bevakade demonstranter
Runt demonstranterna på Oktoberplatsen fanns mängder av polis och civilklädda säkerhetsagenter som följde varje steg. På en jättestor tv skärm syntes presidenten själv just förkunna sin seger. Men det bemöttes av buanden och ”Lukasjenko förlorade”.

Protesten hade inte fått tillstånd och snart började människomassan röra sig följda av polisen.

Kravallpolis släpade bort demonstranter
De blockerades av flera busslaster kravallpolis som plötsligt dök upp och gick rakt in i tåget. Några aktivister släpades brutalt bort och in i en buss.

Under nära två timmar försökte demonstranterna samlas igen, föstes bort, hittade nya vägar och fortsatte vifta med sina vita flaggor och ballonger med överkryssade Lukasjenkobilder på.

Stöd från hela oppositionen
Protesten har stöd av alla oppositionspartier. Många var unga, men äldre följde på lite avstånd och de stödde parollerna.

Pensionären Tatjana Alexejevich var en.

– Vår president har lurat oss och satt oss i fångläger. Vi lever inte. Vi kan inte klara oss på pensionen, och visst, se så fin staden är som Lukasjenko skryter med, men hur har vi det bakom de fina kulisserna, säger hon.

Hon får medhåll av människor som står och lyssnar. Alla utom en femtekolonnare, en säkerhetsagent, en provokatör som börjar säga emot, men sjasas bort av folk runt omkring.

Polisen förnekar gripanden
Demonstranterna har samlats utanför säkerhetstjänstens palatsliknande byggnad. En chef kommer ut, men vill inte svara på var de gripna oppositionella är eller gå med på att några alls gripits.

Men demonstranterna som nu återstår tänker inte nöja sig, de stannar utanför högkvarteret tills de fått svar.

Svartklädda agenter filmer dem som står där men kravallpolisen föser inte längre bort dem.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista