"Bilförare bör betala trafikskador själva"

Flera borgerliga partier vill ha en privatiserad trafikskadeförsäkring som innebär att bilförare själva ska betala för de sjukförsäkringskostnader som olyckor i trafiken medför.

Sjukförsäkringen för just trafikskador ska inte längre betalas via skatten, utan genom avgifter, det är tre borgerliga partier överens om.

Enligt moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna skulle en sådan här modell spara många miljarder åt statskassan, men de är inte överens om beräkningarna av hur många.

Enligt de tre partierna skulle avgifterna till trafikskadeförsäkringen höjas om deras förslag genomfördes med 50 procent i genomsnitt, säger moderaternas gruppledare i Riksdagen Mikael Odenberg.

– I realiteten kommer det att bli så att grupper som har stor risk får en större höjning och trafikantgrupper med liten risk får en lägre, säger han.

Försiktigare körning
Idén med det här förslaget, som inte är nytt, är att om bilägarna själva får betala, så kommer de att köra mer försiktigt och skaffa säkrare bilar. Om de inte gör det kommer deras premier till trafikskadeförsäkringen att bli högre.

Bo Könberg, folkpartiets gruppledare i riksdagen, säger att med deras förslag så skulle avgiften höjas med en knapp tusenlapp om året.

– Det vi egentligen vill är ju att olyckorna ska minska samtidigt med kostnaderna.

Det här ska gå till så att försäkringskassan betalar ut sjukpengen till en trafikskadad. Försäkringskassan skickar sedan räkningen till den skadades försäkringsbolag.

Centern ser risker
Varken Mikael Odenberg eller Bo Könberg ser några ökade risker för tvister mellan trafikskadade och försäkringsbolag om hur skador ska klassas och ersättas.

Det gör däremot centerpartiet, som enligt riksdagsledamoten Birgitta Carlsson i socialförsäkringsutskottet, diskuterat detta grundligt. Partiet har kommit till slutsatsen att nuvarande system utgör en bättre garanti för ersättning och hjälp till trafikskadade än de borgerliga kollegornas förslag.

Moderaten Mikael Odenberg hoppas på ett enigt förslag framöver, för det handlar, enligt honom, om stora besparingar för staten.

– För trafiksäkerhetsarbetet tror jag att det är viktigt, men det är klart att det rör också stora pengar, säger han.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".