Högt stålpris ger LKAB rekordvinst

Det allt högre stålpriset, bara i år har det höjts med 20 procent, ger kraftig vinst för helstatliga LKAB, som går mot ett rekordresultat när de om två veckor ska redovisa sitt tredje kvartalsbokslut.

– Vi gjorde nästan en miljard i vinst efter första halvåret. Det kan man kanske räkna ut med knäna att vi kommer att göra en rekordvinst i år. Jag vill inte säga att vi åker på en räkmacka marknadsmässigt men det är en väldigt positiv anda i företaget, säger Martin Ivert, vd:n som tillrädde för tre år sedan, lagom till konjunkturuppgången.

LKAB:s vinst under första halvåret är nästan lika stor som hela förra årets. Förklaringen heter till stor del Kina. Marknaden beskrivs som glödhet och efterfrågan av järnmalm så stor att andra stålproducenter som Brasilien och Australien inte hinner med.

– Jag har jobbet kvar, verkar få ha det kvar hur länge som helst om det fortsätter så här, säger Jan Pårma som kör lastmaskin 849 meter under jord, nere i gruvan.

Angelique Bohm jobbar också på 849. Hon är av LKAB:s dryga 3 procent kvinnor som jobbar med gruvbrytning.

– Jag är nöjd Jag är nyanställd och man har en lång framtid här, känns tryggt, säger hon.

Det blir inte fler anställda. Automatiseringen av gruvarbetet fortsätter. Någon vinstdelning är det heller inte tal om, även om vd Martin Ivert ser påfallande nöjd ut när han berättar att de nu tittar över, som han säger, ett nytt belöningssystem för de anställda.

Den vinst som blir över när LKAB delat ut sina 40 procent till staten, pengar som går rätt in i statsbudgeten, planeras bland annat att gå till nya pelletsverk, det vill säga tillverkning av centimeterstora malmkulor med hög och jämn järnhalt.

Svante Korro som jobbat över 30 år i gruvan haussar inte upp något.

– Det har gått bra många gånger, men det är inte stora belopp vi vår. Det kommer lite bonus kanske, säger han

Agneta Kellgren
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".