Burmas förre premiärminister Khin Nyunt.

Premiärministern i Burma avsatt

Uppdaterad 17:37
I Burma har militärjuntan utsett en ny premiärminister efter general Khin Nyunt som avsatts, anklagad för korruption. Ny premiärminister är Soe Win, som tidigare haft en hög post inom regimen.

Soe Win tillhör hökarna inom juntan och väntas hålla en hårdare linje gentemot landets demokratirörelse, än sin föregångare Khin Nyunt.

Premiärminister Khin Nyunt hörde till de mer reformvänliga i Burmas regim. Maktkampen mellan den hårdföra juntaledaren generalen Than Shwe och den något, något mer reformsinnade premiärministern generalen Khin Nyunt verkar avgjord.

Khin Nyunt har avsatts som premiärminister anklagad för korruption och dessutom satts i husarrest. Uppgifterna har ännu inte bekräftats officiellt i Burma men källor i Thailand verkar säkra på att Khin Nyunt förlorat sin makt.

Trupprörelser i Rangoon
Enligt en kontakt i Rangoon märks inget på gatorna eller i radio och tv men det cirkulerar information om att det ska ha skett vissa trupprörelser.

Khin Nyunt har en lång historia i Burmas ledning. Han har setts som något mer reformvänlig än den obarmhärtiga Than Shwe.

När han tillträdde som premiärminister för drygt ett år sedan presenterade han en färdplan för demokrati. Men såväl oppositionen som utländska bedömare såg på förslaget med skepsis, som ett spel för gallerierna.

Bojkottade arbetet
När juntaledaren Than Shwe vägrade att frige oppositionsledaren Aung San Suu Kyi inför denna författningsprocess, svarade oppositionen med att bojkotta arbetet.

Khin Nyunt sägs ha varit mer öppen för samtal med Aung San Suu Kyi militärjuntan har nårdnackat hållit emot och inte heller velat tillåta hennes partikamrater att verka fritt.

EU pressar på
EU har försökt att pressa på för oppositionsledarens frigivning men utan resultat och har i stället skärpt sanktionerna mot landet. De asiatiska grannarna har med enpartisystem eller med tanke på handelsrelationerna med Burma inte instämt i protesterna.

Olika bedömare säger dock samfällt att konflikten mellan Than Shwe och Khin Nyunt förmodligen handlat mindre om den politiska oppositionen och mer om pengar och makt, vem som ska kontrollera de statliga företagen, som har enorm makt över ekonomin och vem som har den militära maktapparaten i sin hand för att backa upp olika affärer.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".