Allt fler barn i fängelse

Antalet barn som bor med sina mammor i fängelse har ökat de senaste åren. Och fler kan det bli, efter en lagändring 2011.

Antalet barn på anstalt har ökat stadigt de senaste åren, enligt Kriminalvården - från bara fyra 2007 till 26 stycken år 2010, rapporterar TV4 Nyheterna. Barnen följer med i de fall det bedöms som skadligt för dem att separeras från mamman.

Beslutet fattas av Socialstyrelsen, som väger in barnets behov, mammans förmåga att ta hand om barnet, miljö och strafftid.

– Det är viktigt att betona att förälderns behov är sekundära, det är barnets bästa som utreds, säger kriminalvårdsinspektör Lovisa Nygren till TT. Hon jobbar på Sagsjöanstalten, där man tar emot några barn om året.

I de flesta fall handlar det om spädbarn, men en lagändring den 1 april 2011 gör det möjligt för barn under "de första levnadsåren" att följa med mamman. Ändringen kan betyda fler - och äldre - barn i fängelse.

Forskning om hur en fängelsevistelse påverkar ett barn är begränsad. I stället betonas forskning om anknytning och separation i unga år.

– Det svåraste traumat ett litet barn kan utsättas för är separation. Jag tror inte att en nyfödd bebis kan reflektera över att de är i fängelse, men äldre barn får man prata med, säger Lovisa Nygren.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista