"Företagen måste bli effektivare"

Om Sverige ska överleva som industrination måste svenska företag producera på ett effektivare sätt. Det är utgångspunkten för ett stort projekt där bland andra företag, fack och universitet ingår.

Som ett första resultat kommer förslag på hur forskningen ska förbättras, säger projektledaren Jonas Fagerström från Ingenjörvetenskapsakademin.

Istället för att svenska produktionsforskare konkurrerar med varandra om att vara bäst i landet så ska de nu jobba tillsammans för att bli bäst i världen.

Därför föreslås att regeringen tillsätter en arbetsgrupp som ska dra upp riktlinjerna för produktionsforskningen och att den bedrivs på ett begränsat antal universitet och forskningsinstitut under en stark nationell ledning.

Målet är enkelt uttryckt att hitta på sätt att producera så att svenska företag kan konkurrera med låglöneländer.

Fler tankar om hur det ska gå till, tänker det här projektet lägga fram efter nyår men redan nu törs projektledaren Jonas Fagerström slå fast att trots relativt höga löner så finns det goda förutsättningar för svenska industriföretag att klara sig i konkurrensen utan att behöva flytta tillverkning till andra länder

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".