Arenander analyserar Vänsterpartiets Sjöstedt

1:43 min

Jublet på kongressen i dag ska nu omsättas i praktiska förändringar av politik och organisation. Mandatet är starkt för Jonas Sjöstedt, som utsetts i en för Vänsterpartiet unikt öppen process.

Han har markerat några politiska områden. Ett är klimat- och miljöpolitiken som han tycker ska påverka alla Vänsterpartiets förslag, ett annat är ambitionen att förbättra trovärdigheten i partiets ekonomiska politik.

Som den ende av kandidaterna till ny partiledare har Jonas Sjöstedt stått utanför partiets verkställande ledning under en rad förlustval.

Han kan inte, på samma sätt som sina konkurrenter om partiledarposten, göras ansvarig för det krympande stödet för partiet.

I tidigare valanalyser har Jonas Sjöstedt dragit slutsatsen att Vänsterpartiet ökat när det breddats politiskt, tagit tydligare avstånd från sitt kommunistiska förflutna, utvecklat sin feministiska syn och varit "mer realistiskt i sin ekonomiska politik".

Jonas Sjöstedt har inte mött någon öppen politisk kritik under partiledarkampanjen, även om det finns dem som beskrivit honom som mer "höger" än andra kandidater. Argumentet mot honom har snarare varit det faktum att han är man och att en kvinna vore att föredra som partiledare i ett feministiskt parti. Kraven kommer att öka på feminismen i politiken och på ökad representation av kvinnor på viktiga poster, till exempel att den nya partisekreteraren ska vara kvinna.

Om Jonas Sjöstedt lyckas infria förväntningarna om ett större Vänsterparti kan det bli ett ökat hot mot Håkan Juholts Socialdemokrater, men å andra sidan, också innebära ett ökat hopp för Socialdemokraterna om framtida regeringsmöjligheter trots egna väljarförluster - om det blir ett rödgrönt samarbete nästa val.

Inger Arenander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista