Karin Svensson Smith, vice ordförande i Vägval vänster.

Utbrytare splittar vänstern

Striden inom vänsterpartiet fördjupas och tar ny fart. De så kallade förnyarna inom föreningen Vägval vänster ska hålla ett rådslag om hur vänsterpartiet ska gå vidare och göra upp med kommunismen. Ett av syftena är att se om det finns förutsättningar att bilda ett helt nytt parti.

– Vi är flera vänsterpartister som har sagt att kommer det inte ske någon som helst förändring så kommer inte vi att kunna fortsätta verka för det partiet. Den här stelbenta dogmatismen och kommunistetiketten är ett stort hinder.

– Man kanske kan finna någon form att verka i något av de existerande partierna, men det kan hända att det inte räcker till. Det får rådslaget utvisa, säger riksdagsledamoten Karin Svensson Smith, som är vice ordförande i Vägval vänster.

Rådslaget som Vägval vänster nu bjuder in till i januari nästa år är ett direkt resultat av tv-programmet Uppdrag granskning genomgång av vänsterpartiets historia och den efterföljande kritiken av att partiledaren Lars Ohly fortfarande kallar sig för kommunist.

Flera hotar hoppa av
Flera vänsterpartister har tidigare hotat att hoppa av om inte Lars Ohly ändrar sig.

Inbjudan till rådslaget har också undertecknats av bland andra Rune Hjälm, som lämnade partiet häromveckan, och av Stig Henriksson, som nu sitter ensam som så kallad förnyare i partistyrelsen.

Vägval vänster tycker att partiledningen tiger ihjäl kritiken och ett nytt parti kan vara ett svar på den tystnaden, menar Karin Svensson Smith.

– Vi får se. Vänsterpartiets partistyrelse har inte samlats och tagit något förslag. Jag är väldigt frustrerad över att ännu ett gruppmöte inte säger någonting, någon reaktion, annat än att vi ska fortsätta som tidigare och att Vägval vänster är oliktänkare vi inte ska prata med. Då blir man tvungen att göra något annat, säger hon.

Ni som blev Vägval vänster var ju i minoritet. Majoriteten verkar ju vara ganska nöjd med hur det är?

– Ja, och fortsätter de att vara det så får väl vi hitta andra vägar, men det är också så att Vägval vänster är en diskussionsplattform.

Politiskt obunden förening
Vägval Vänster är en politiskt obunden förening som inte vill kallas för en fraktion inom vänsterpartiet, även om det finns de inom partiet som misstänker dem vara just det.

Rådslaget ska söka svaren på hur framtidens demokratiska vänster se ut, räcker de nuvarande partierna till eller ska det bildas ett annat? Frågan är om Vägval Vänster löper linan ut och verkligen bildar ett nytt parti?

– Det kan uppfattas som mycket snack och lite verkstad men det får framtiden utvisa. Jag tror att den tiden är förbi när man sluter sig i rum och diskuterar med sig själv, säger Karin Svensson Smith.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista