Lena Sommestad.

Miljöministrar med gifter i blodet

Förbjudna miljögifter som PCB och DDT, bromerade flamskyddsmedel mot brand, mjukgörare och ytaktiva ämnen, allt detta finns i blodet på 14 av EU:s hälso- och miljöministrar, som har låtit testa sig.

Världsnaturfonden har hållit i undersökningen, som presenteras i olika EU-länder på tisdagen. Tidigare i år undersöktes ett antal EU-parlamentariker på liknande sätt.

Sammanlagt testades 103 kemikalier, 55 hittade man i blod – miljöminister Lena Sommestads blod innehöll 33 av dem.

– Det är väldigt obehagligt att få se det i rena siffror. Samtidigt känner jag mig glad att de var ganska låga jämfört med vad många av mina kollegor har, säger hon.

Ändå har du både DDT och PCB i ditt blod?

– Precis, och det är så viktigt att vi inser att de här ämnena finns i vår miljö. Många av dem finns i de kläder vi bär, i den mat vi äter och de här ämnena måste bort ur miljön. Det är ett viktigt mål för oss i miljöpolitiken.

Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet har tittat på undersökningen.

– Det viktigaste är väl att alla får upp ögonen för att det här är en fråga som gäller precis alla och envar, antingen man bor i Nordeuropa eller södra, östra eller västra, säger han.

Ytaktiva ämnen
En grupp nya så kallade ytaktiva ämnen, som kallas PFOS börjar nu stiga i människors blod. De används i teflonpannor, i rengöringsmedel och tillsatser i färg och lack.

En minister hade mycket hög halt av ämnet i blodet. PFOS är mycket svårnedbrytbart och kan orsaka störningar i reproduktionen liksom försvårad inlärning.

– Halterna av de ytaktiva substanserna är så pass höga att vi har en nivå som ligger mycket nära att man kan se att det blir effekter av det. PFOS ligger ju utan särskild säkerhetsmarginal, säger han.

Ombytlig kemikaliepolitik
Just nu diskuteras EU:s kemikaliepolitik. Det ursprungliga förslaget har mildrats så att det för vissa kemikaliegrupper nu är sämre än idag.

Lars Kristofersson är generalsekreterare i Världsnaturfonden i Sverige.

– Den här utvecklingen där vi laddar upp naturen och världen i många kemikalier, den får vi inte kontroll på. Här finns en cocktail på mellan 30 och 50 ämnen hos de här personerna, som illustrerar hur det ser ut hos befolkningen i övrigt. Här är en väldigt farlig situation och det gör ju hela frågan om kemikalielagstiftningen så akut och viktig, säger han.

Lena Sommestad, hur tänker du och de andra ministrarna använda de här resultaten i det politiska arbete nu med kemikaliepolitiken?

– Min viktigaste uppgift just nu är att pressa på så att den miljö- och kemikalielagstiftning vi arbetar med i Europa ska bli så bra som möjligt. Här vill vi från svensk sida lyfta upp detta; hur detta påverkar oss. Det här är en hälso- och miljöfråga av högsta rang. Den får inte bara diskuteras som en ekonomisk fråga som handlar om kostnader för företag utan det handlar om oss människor och vår hälsa, säger Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".