Allt fler sjukskrivna för psykiska besvär.

Stress bakom ökade sjukskrivningar

Allt fler sjukskrivs på grund av psykiska besvär. Tre av tio som är sjukskrivna i mer än 60 dagar hade psykiska besvär år 2003. Så sent som 1999 var det knappt var femte, enligt siffror från Riksförsäkringsverket. Det är främst utmattningssymptom som står för ökningen.

Att det har kommit en ökning av psykiatriska diagnoser är inte konstigt, enligt Marie Åsberg, professor i psykiatri vid Karolinska institutet.

– Dels är det en ökande belastning i arbetet, framförallt i offentlig sektor, som kanske var en konsekvens av de neddragningar man gjorde i början på 1990-talet. Sedan finns det ju andra stressande omständigheter i vårt sätt att leva med till exempel dubbla ansvarsroller. Vi tror att det är stressrelaterat, säger Marie Åsberg.

Långvarig stress ligger bakom
Stress är vad många svenskar lider av. Stress på jobbet, stress för att inte ha ett jobb, stress för att anhöriga blir sjuka och stress av att behöva få ihop allt samtidigt.

Det är den långvariga stressen, när man inte kan stressa av som till slut ger utmattningssymptom. Tidigare kallades det också för utbrändhet men i dag använder man begreppen utmattningssymptom och utmattningsdepression.

Andelen sjukskrivna för kroppsliga stressymptom som ont i magen, migrän, allmän värk och trötthet är ganska oförändrat. Det är de psykiatriska stressdiagnoserna som drar ifrån i statistiken.

Gränsen är passerad
Naturligtvis är det inget nytt att människan reagerar på stress men ökningen är så tydlig att Marie Åsberg undrar om inte en gräns är passerad när det gäller svårighet för den moderna människan att hinna med.

– I och för sig så har nog människor reagerat på det här sättet på långvarig stress och den sortens belastning i alla tider. Men det är möjligt att belastningen har ökat nu och man har gått över någon sorts gräns där människor faktiskt inte orkar. Då kommer också den här starka ökningen i sjukskrivningarna, säger Marie Åsberg, professor i psykiatri vid Karolinska institutet.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".