Många golfklubbar har det jobbigt. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Golfklubbar söker vägar ur tufft ekonomisk läge

"Mer ett penningproblem än ett intresseproblem"
2:06 min

Överetableringar, ändrat beteende hos golfarna och två tunga finansiella kriser har försatt många svenska golfklubbar i ekonomiska problem.

Senast att gå i konkurs var lyxbanan Hills Golf Club utanför Göteborg som inte gjort någon vinst sedan den startade för sex år sedan.

Jochum Söderström som är klubbdirektör på Lidingö golfklubb i Stockholm har bildat Golfens Tankesmedja för att finna nya vägar ur krisen.

– Många golfklubbar har det jobbigt. Man läser dagligen om klubbar som går i konkurs eller blir föremål för rekonstruktion, så naturligtvis är det inte bra. Det behöver definitivt göras någonting, säger Jochum Söderström. 

Det har blivit dags för nytänkande i en konservativ bransch. Just nu är oron stor för hur den svaga konjunkturen ska slå mot golfen.

Krisen 2008 var förödande. Många företag vände då ryggen åt svensk golf som tappade flera hundra miljoner kronor i sponsringsintäkter.

En stor ekonomisk utmaning för klubbarna är också spelarnas ändrade beteende.

Folk är inte beredda att låna ut tiotusentals kronor för att bli en medlem i en klubb längre, menar Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

– Intresset för golf är fortsatt väldigt stort men människor vill spela på nya sätt och då väljer man andra former för hur man blir medlem och man betalar kanske lite mer för varje runda man spelar än att lägga in en fast årsavgift. Det handlar lite mer om ett penningproblem än ett intresseproblem, säger Gunnar Håkansson.

Golfförbundet, som var nära att gå omkull för ett par år sedan har minskat sin omsättning från 300 till 200 miljoner kronor och gjort sig av med 40 procent av personalen.

Samma stålbad har många klubbar fått gå igenom. Andra tongångar var det i början på 2000-talet då många trodde på en lysande framtid.

Över hundra nya banor byggdes då för flera miljarder kronor. Gunnar Håkansson menar att det rått en tydlig överoptimism.

– I och med att det här på många sätt byggs på ideell kraft och av en förväntan och en tro och en glädje i sporten så är det klart att alla etableringar inte har gjorts utifrån en analys av hur marknaden är. Det görs av individuella aktörer och det finns ingen samlad planering så då blir det så, säger Gunnar Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".