Intern kritik mot Maud Olofssons EU-linje

Nu kommer intern kritik mot centerledaren Maud Olofsson. Hon kritiseras för att hon vill fatta beslut om EU:s grundlag i riksdagen redan hösten 2005 tvärtemot partiet som vill att frågan ska avgöras i samband med valet 2006.

– Det vore väldigt olyckligt. Det spär på debatten om att etablissemanget och partierna inte bryr sig om folket i EU-frågorna, säger Sven Bergström som sitter i riksdagen för centerpartiet.

I förra veckans partiledardebatt drev centerledaren Maud Olofsson frågan om att Sveriges beslut om att säga ja eller nej till EU:s nya grundlag ska avgöras i riksdagen redan hösten 2005 och inte bli en fråga varken för en speciell folkomröstning eller vara uppe i valrörelsen inför valet 2006.

Olofsson enig med de andra partierna
Maud Olofsson sa att hon ville ha en bred debatt och sen ett riksdagsbeslut redan nästa höst och hon fick medhåll från de andra borgerliga partierna och regeringen.

Men den centerpartistiska riksdagsledamoten Sven Bergström undrar om man inte lärt sig något alls av EMU-folkomröstningen då folket sa ett tydligt nej.

– Det tyder på att man inte har lärt sig särskilt mycket på det. Eller också är man väldigt rädd för att låta folket komma till tals om man nu till varje pris ska genomföra det här före en folkomröstning eller ett allmänt val där den här frågan får diskuteras ordentligt, säger Sven Bergström.

Önskar folkomröstning
Sven Bergström och två andra centerpartister har skrivit en motion i riksdagen där de vill att frågan ska avgöras i just en folkomröstning eller i samband med ett riksdagsval.

Centerstämman har beslutat att frågan helst ska bli en valfråga och den förra EU parlamentarikern Hans Lindqvist som i dag är ordförande i det EU-kritiska Centernätverket är arg på att det nu inte verkar bli fallet.

– Det vore illa om man har tänkt sig att ta ett beslut i riksdagen utan att ha en folkomröstning eller utan att ha en rejäl debatt i Sverige. Det är faktiskt något vår stämma har sagt att man ska ha.

Vad är problemet med att ta beslutet 2005? Man hinner ju debattera innan.

– Det blir aldrig samma folkliga debatt om man tar ett beslut strax före jul i en viktig konstitutionell fråga. Att inte få den debatten vore ett demokratiskt haveri med tanke på vilka förändringar EU-konstitutionen faktiskt medför. Man för över mer makt till EU än man röstade om 1994 och EU-lag tar över svensk lag. Fler beslut flyttas till EU från Sverige.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".