Terroristbekämpning hindras av ekonomiska intressen i väst

För de islamistiska terroristerna är religionen bara ett medel för rekrytering. Det menar nationalekonomen Loretta Napoleone, som beskriver de finansiella källorna bakom den världsomspännande terrorismen i en uppmärksammad bok som nu finns på svenska.

Religionen används som ett värvningsinstrument, men bakom terrorhandlingarna står starka ekonomiska krafter i den muslimska världen.

Enligt nationalekonomen och terroristforskaren Loretta Napoleoni kommer uppbackningen inte från de religiösa massorna utan från muslimska bankirer och affärsmän som är besvikna på västvärlden.

Täta kontakter mella väst och terrorister
Kontakterna mellan terrorekonomin och västländernas ekonomier är täta och finansinstitut i väst tvättar enligt den nyutkomna boken varje år omkring 1,5 biljoner dollar som härrör från den illegala ekonomin. Det motsvarar två gånger Storbritanniens BNP.

Bakbundet väst
Loretta Napoleone slår fast att terrorismen bara kan bekämpas om inflödet stryps, men då skulle bortfallet bli så stort att väst kunde störta ned i en depression. Enda lösningen, menar författaren, vore att inskränka den internationella marknadens frihet.

Men Loretta Napoleone tror inte att någon regering i dag är beredd att offra globaliseringens fördelar - inte ens på terroristbekämpningens altare.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".