Nöjd segrare vid sitt valmöte efter nattens seger Foto: Emmanuel Dunand/Scanpix.
USA

Romney vann primärvalet i New Hampshire

2:02 min

Den förre guvernören Mitt Romney segrade i det republikanska primärvalet i New Hampshire i USA i går med 38 procent av rösterna. Han ligger nu mycket bra till för att bli republikanernas presidentkandidat i höst.

På Romneys valvaka var förstås stämningen hög och Romney själv förklarade att segern var historisk - och det stämmer. Han har nu vunnit vid bägge de första valtillfällena, i Iowa förra veckan och nu i New Hampshire, vilket är unikt för en republikansk utmanare.

Romney har satsat stenhårt i New Hampshire och hans vinst var väntad men snarast mer stabil än vad man trott på förhand.

Också libertarianen Ron Paul gjorde ett starkt val och blev tvåa, men han anses ändå inte ha någon chans att i slutändan bli partiets presidentkandidat, framför allt hans utrikespolitik är alldeles för kontroversiell.

Primärvalscirkusen går nu vidare till South Carolina där det blir omröstning om en och en halv vecka. Den delstaten är mer konservativ än New Hampshire och några av kandidaterna som står närmare den kristna högern, och som gjorde ett sämre val nu, kanske kan göra comeback då och försöka utmana Romney.

Bland konservativa republikaner finns det fortfarande en viss tveksamhet inför honom, möjligheten finns att Romneys motståndare i partiet kan komma att enas bakom ett namn.

Men resultatet i New Hampshire innebär att Romney skaffat sig en stark ställning inför fortsättningen av primärvalen, och på valvakan framträdde han med ett tal som verkade vara skrivet för en presidentvalskampanj mot Barack Obama. Han angrep bland annat Obamas försvarspolitik.

– Obama förstår inte att USA måste ha en totalt överlägsen militär styrka. Jag kommer att se till att vi får en krigsmakt som är så stark att ingen vågar utmana den, sa Mitt Romney.

Sten Sjöström, New Hampshire

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista