En av tigrarna på Sri Racha zoo.

Thailändska tigrar dog av fågelinfluensan

Fågelinfluensan fortsätter att hota och döda i Sydostasien. Den thailändska regeringen meddelar att en stor grupp tigrar misstänks ha dött av viruset. 23 tigrar har dött de senaste fem dagarna och minst lika många har insjuknat på ett zoo, Sri Racha Tiger zoo, åtta mil öster om Bangkok.

Thailands vice premiärminister Chaisang säger att symtomen tyder på att de drabbats av fågelinfluensan.

Tigrarna hade blivit utfordrade med rå kyckling innan de började insjukna och dog och djurparken har nu stängts.

Ingen vet hur det smittar
Fågelinfluensan fortsätter att sprida rädsla här i Sydostasien eftersom osäkerheten bara vuxit kring hur viruset smittar.

Från början hette det att en farlig smittkälla var torkad fågelträck som spreds med luften, men också köttet från fjäderfäna smittar.

I september rapporterades det första misstänkta fallet av smitta från människa till människa. En thailändsk kvinna kan kanske ha drabbats av viruset och dött när hon vårdade sin smittade och döende dotter.

30-tal döda
Sammantaget har 31 människor dött runt om i regionen i år. I Vietnam har 20 000 kycklingar dött nu i oktober och hela tiden dyker det upp nya fall, som det med tigrarna.

Sex länder har än så länge konstaterade dödsfall.

Thailands regering har sammankallat till en regional konferens i slutet av november för att diskutera problemet. Exporten av fjäderfän är en viktig inkomstkälla och Thailand har till exempel ställt kravet på Sverige att motköpa kycklingkött om Thailand beställer svenska JAS-flygplan.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".