Oljebranschen krävs på större insyn

De multinationella oljebolagen måste bli bättre på att redovisa sina affärer, inte minst i fattiga länder, för att råda bot på omfattande korruption i oljeindustrin. Det anser den ansedda organisationen Transparency International som undersöker korruption världen över.

I sin årliga genomgång visar institutet att olja och korruption går hand i hand, säger forskningschefen Robin Hodess.

Nigeria, Sudan, Ecuador, Indonesien, listan kan göras lång över oljerika länder som också är fattiga och har en statsapparat som inte fungerar på ett vettigt sätt. Alla finns de också med högt upp på Transparency Internationals lista över länderna i världen där korruption är mest utbredd.

Kräver bättre redovisning
Ingen överraskning kanske, men Transparency International vänder sig i år mot de internationella oljebolagen som verkar i länderna och kräver att de ska bli bättre på att redovisa sina affärer.

Det finns ingen fullgod redovisning av hur oljekontrakt i de här länderna upprättas. Pengar från oljeinkomsterna som borde gå till skolor, hälsovård och annan uppbyggnad som just de här länderna är i desperat behov av hamnar istället i fickorna på lokala politiker, mellanhänder och hos cheferna för de internationella oljebolagen, menar Transparency International.

Transparency International kräver insyn i oljebolagens affärer, att bolagen redovisar vilka som får vilka summor med pengar för att ett bolag ska få ett oljekontrakt till exempel.

Regeringarna måste trycka på
Det är enkla regler om sunda och kontrollerbara finanser men som i dag inte fungerar i oljebranschen, enligt organisationen. Det är regeringarna i västvärlden, där de största oljebolagen kommer ifrån, som måste tvinga bolagen att bättra sig, anser Transparency. Det borde finnas ett intresse för det, anser organisationen.

Korruptionen som gör att pengarna från ett lands tillgångar hamnar i fel fickor är ett av de största hindren för att bekämpa fattigdom i världen i dag, anser Transparency International.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".