Konjunkturinstitut dömer ut tysk ekonomi

Tyskland kommer att bryta mot EU:s regler för statsfinanserna, den så kallade stabilitetspakten, även nästa år och ekonomin faller tillbaka. Det förutspår Tysklands sex ledande konjunkturinstitut i en rapport som delvis dömer ut regeringens reformpolitik.

Finansminister Hans Eichel förklarade snabbt att det inte alls stämde, att konjunkturinstituen var väl pessimistiska.

Men så har han sagt många gånger och i slutändan har han stått där med nya stora budgetunderskott. Det vill sig inte riktigt för den tyska regeringen, som trots massiva åtgärder inte får den tyska ekonomin att lyfta.

Fortsätter bryta mot stabilitetspakten
Även nästa år kommer Tyskland att bryta mot EU:s stabilitetspakt, arbetslösheten biter sig fast över tioprocentstrecket och tyskarna kommer att fortsätta att hålla i pengarna i den anda av misstro och pessimism som genomsyrar samhället.

Det som i dag driver tysk ekonomi är exporten och den växer enligt prognoserna långsammare nästa år.

Det höga oljepriset ställer till med problem, tillväxten i Asien och USA fortsätter visserligen men inte i samma takt som i år.

Statligt anställda får ingen lönehöjning
De sex konjunkturinstituten var gemensamma rapport väger tungt i den tyska debatten, rekommenderar ett nytt sparpaket på tio miljarder euro. Pengarna ska dras in bland annat på de statligt anställda som inte ska få någon lönehöjning.

Instituten ifrågasätter också effekten av de reformer som regeringen med stor möda genomfört de senaste åren. Förändringar av pensionssystem, hälso- och sjukvård, nya regler på arbetsmarknaden och sänkningar i ersättningsnivån i a-kassan.

Men vad har det lett till? Det är oklart, skriver ekonomerna. Den höga arbetslösheten liksom budgetunderskottet kvarstår.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".