Magnus Böcker pekar ut vägen.

OMX satsar på Baltikum och Norden

Stockholmsbörsens ägare OMX riktar in sig på att växa i Norden och Baltikum, säger vd Magnus Böcker. OMX:s verksamhet vilar på dels teknik och dels värdepappershandel.

Bolaget gjorde en vinst under årets nio första månader på 502 miljoner kronor, jämfört med en förlust på nästan lika mycket samma period 2003.

– Vi har en vision om att vi kan skapa en gemensam nordisk finansmarknad, säger Magnus Böcker, vd för OMX.

Vad är det som driver den visionen, den utvecklingen?

– Det är flera saker men den kanske viktigaste är att vi trots allt är små länder i den europeiska värdepappersmarknaden. Kan vi samarbeta på den nordiska och baltiska marknaden så blir vi en väldigt viktig spelaer också i Europa. Det skapar förutsättningar för mer jobb i Norden och det skapar bättre förutsättningar för de företag som finns här om vi också kan skapa en stark finansmarknad, säger Magnus Böcker.

Visionen som Magnus Böcker talar om ser ut som en gammal svensk stormaktsbild. Expansion i närområdet och ingen vet var den bortre gränsen går.

Börserna i Stockholm, Helsingfors, Tallinn och Riga är idag anslutna till handelssystemet. OMX hoppas att Vilnius-börsen kommer att ansluta sig till det gemensamma handelssystemet nästa år. Samtal förs sedan 1 oktober även med Köpenhamnsbörsen.

Island har uttryckt intresse att ingå i handelssystemet medan Norge än så länge håller sig för sig själv. OMX har också avtal med den indiska motsvarigheten.

– Jag tror att vi som producerar teknologi för hela världen, som har kunder från Australien till Nord- och Sydamerika, hela tiden måste titta på hur vi producerar och var de bästa resurserna finns. I det sammanhanget producerar vi inte bara i Sverige utan har tillverkning och utveckling i andra länder. Och nu ska vi också göra det i Indien.

Var finns tillväxten i den här ganska speciella industrin?

– Vi ser tillväxt både i Norden och Baltikum. Kan vi få ihop den här gemensamma finansmarknaden så kommer det att skapa bättre förutsättningar för bättre tillväxt. Vi ser också att behovet av teknologi hos börser världen över kommer att fortsätta att öka, säger Magnus Böcker, vd på OMX.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".