Systembolagets personal måste kontrollera åldern på alla som ser ut att vara under 25 år. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Sålde sprit till 18-åring – riskerar böter

1:15 min

I dag hölls rättegången mot den anställda på Systembolaget som åtalas för olovlig dryckeshantering efter att ha sålt alkohol till en man under 20 år, utan att ha tagit legitimation på honom. Mannen var 18 år när han köpte vin och sprit på Systembolaget i Lund.

Åklagaren Mathias Larsson yrkar på dagsböter

– Det är en förseelse mot alkohollagen, och det är dagsböter som är påföljden. Det är det som är nivån så att säga, säger Mathias Larsson.

Det var i maj i år som Systembolagets butiksbiträde sålde vin och sprit till 18-åringen. När butiksbiträdet bad om legitimation uppgav 18-åringen att han hade glömt den hemma men hänvisade till en annan säljare som skulle kunna intyga att han hade åldern inne.

Den personen var på lunch vid tillfället och butiksbiträdet bestämde sig för att lita på kunden och lät 18-åringen köpa alkoholen i alla fall. En timme senare larmades polisen om att fyra unga pojkar satt och drack vin vid en skolgård i närheten.

Både 18-åringen och butiksbiträdet uppgav att de är mycket ångerfulla i dag.

Butikbiträdets advokat Göran Hellberg vill ha en friande dom och menar att hans klient, som aldrig tidigare haft några anmärkningar, blev grundlurad.

– Han har varit slarvig men han har också blivit grundlurad på ett ganska förslaget sätt, säger Göran Hellberg.

Enligt lagen måste man vara 20 år när man köper alkohol på Systembolaget och personalen måste kontrollera åldern på alla personer som ser ut att vara under 25 år. Men Susanne Öhrn som är ansvarig för rutinerna kring alkoholförsäljningen på Systembolaget säger att rutinerna inte behöver ändras.

– Vi kommer att skärpa våra rutiner men i grund och botten är de redan bra, säger Susanne Öhrn.

Domen kommer om två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista