Las gör det svårt att få friår

För vissa anställda kan det bli svårare att kunna utnyttja friåret när det införs i hela landet nästa år. Det gäller de som jobbar på arbetsplatser där det finns de som har förtur till lediga platser enligt Lagen om anställningsskydd, Las.

– Det behöver inte blir så men det kan bli så. Tanken är att den som har företrädelserätt, enligt lagen, den personer har förtur, det vill säga den går före andra personer som också kan passa som vikarier, säger Örjan Herneskog, rättschef på näringsdepartementet.

Ett krav för att få ta ut ett friår är att man ersätts av någon som är inskriven som arbetslös på arbetsförmedlingen. Långtidsarbetslösa, arbetshandikappade och vissa grupper av invandrare ska i första hand få vikariera för de friårslediga.

De med förtur måste vara arbetslösa
Om det finns de som har förtur, enligt Las, till lediga jobb på den aktuella arbetsplatsen då kommer inte den ansökan om friår att beviljas.

Sedan finns det naturligtvis möjligheten att de med förtur också är inskrivna som arbetslösa då går det bra. Sedan kanske den som har förtur tackar nej till vikariatet eller inte passar för jobbet, enligt arbetsgivaren, då går det också bra.

I Piteå, som är en av de tolv kommuner som har prövat på friår i snart tre år, har förturer inte varit något problem, i alla fall inte för arbetsförmedlingen. Ansökningar har inte kommit in från sådana arbetsplatser, säger biträdande chefen Monica Stenlund.

– Det har ju inte facket velat bevilja att den här personen skulle få friår, för då har de redan en person på arbetsplatsen som i vissa fall ska ha vikariatet, säger hon.

Hur många som kommer att få nej på sina friårsansökningar på grund av förtur är det ingen törst ha någon uppfattning om nu.

”Får inte undergräva arbetsrätten”
Miljöpartiet har varit det parti som hårdast drivit friårsförsöket. Att det nu kan bli svårare att utnyttja detta tycker riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida är synd men ingenting att göra något åt.

– Friåret är för oss en livskvalitetsreform, som både ska vara en möjlighet och en tillgång, men det ska på inget sätt undergräva arbetsrätten. Det är inte något vi tycker är acceptabelt, säger hon.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".