Hemliga tester avslöjar diskriminering

Integrationsverket vill införa hemliga tester för att avslöja diskriminering på arbetsmarknaden. Metoden innebär att två testpersoner med olika bakgrund men med samma kvalifikationer söker samma utannonserade jobb.

I testet söker en person ur ”majoritetsbefolkningen” och en person ur ”minoritetsbefolkningen” jobb.

Abbdullahi Aress, som är chef för analysavdelningen på Integrationsverket, hänvisar till liknande undersökningar i andra länder när han motiverar dessa hemliga kontroller.

– Det är två saker man kan säga är intressant i de här studierna, oberoende av land och oberoende av vilken näringsgren det är, säger han.

– Det ena är att ungefär en tredjedel av ansökningarna sorteras bort och det andra är att diskrimineringen sker direkt när en arbetssökande ringer till en arbetsgivare, de första minuterna när man presenterar sig. Om du bryter eller säger att du heter Mohammed eller Ali säger arbetsgivaren: ”Jobbet är tillsatt, hej då.”

Fyra av tio utan jobb
I Sverige är fyra av tio invandrade akademiker som varit i landet mellan fem och trettiofem år felsysselsatta eller utan jobb.

Därför vill Integrationsverket genomföra hemliga tester för att se om invandrare i Sverige sållas bort i samma fas när de söker jobb som i andra länder, eller om diskrimineringen ser annorlunda ut här.

På Svenskt näringsliv tycker man att myndigheter ska jobba öppet och inte med hemliga kontroller som dessutom kommer visa något alla redan vet, att invandrare har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

”Behöver inte mer statistik”
– Vi behöver inte mer statistik. Vi har Integrationsverkets egna rapporter, vi har Ams och SCB:s statistik och vi behöver inte mer. Vi behöver mer åtgärder och konkreta förändringar i vår integrationspolitik och sättet att jobba med integration, säger Ingvar Svensson, som är ansvarig för integrationsfrågor på Svenskt näringsliv.

Integrationsverket vill ta forskare till hjälp för att göra undersökningarna, eventuellt med studenter som söker jobb.

Oetiska tester
Men de hemliga testerna har kritiserats av forskare eftersom de kan anses som oetiska och uppmana arbetsgivare till att bryta mot lagen mot etnisk diskriminering.

– Nej, den här metoden uppmanar inte arbetsgivaren att bryta mot lagen. Vad den gör är att dokumentera en företeelse, ett fenomen som finns ute i samhället varje dag. Diskriminering sker dagligen, människor känner sig diskriminerade, människors ansökningar sorteras bort. Och vi har inte idag någon som dokumenterar den processen, säger Abbdulhai Aress vid Integrationsverket.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista