Barn ska inte behöva bli vräkta

Varje år tvingas många svenska barn uppleva att deras familj vräks från sin lägenhet eller sitt hus. Regeringen vill hindra detta, och i tillsätter idag, torsdag, en utredning för att ta fram nya regler.

– Enligt min uppfattning är det väldigt allvarligt därför att det här är för det enskilda barnet en väldigt traumatisk situation. Kanske något av det värsta man kan gå igenom som barn att förlora sitt hem, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Det är ganska många barnfamiljer som vräks varje år, i somras uppskattade en statlig utredning att det under ett års tid kan handla om mellan 1 500 och 2 000 barn som tvingas uppleva detta.

Obetald hyra ofta orsaken
Orsaken är oftast att en eller båda föräldrarna är arbetslösa och inte betalat hyran. En del av de barn som drabbas blir hemlösa under lång tid efter vräkningen. Hur de lever och hur de påverkas vet inte samhället mycket om.

Morgan Johansson säger att han och hans kollegor i regeringen blev tagna av de nya siffrorna. Nu vill han veta hur så många barnfamiljer kan förlora sina hem.

Socialtjänsten ska hjälpa de familjer som hotas av vräkning men i vissa kommuner verkar det inte fungera.

– Det ska aldrig behöva gå så långt eftersom vi har ett socialt skyddsnät som gör att man kan få stöd för att betala hyran. Då kräver det att det också finns bra kontakter mellan hyresvärden och socialnämnden. Det kanske är där det brister, Morgan Johansson.

”Vräkningarna är en skamfläck”
Utredare blir Göran Johansson, före detta socialdirektör i Sundsvalls kommun. Han säger till Ekot att vräkningarna av barnfamiljer är en skamfläck för ett välfärdsland.

Han får ett år på sig och ska bland annat undersöka hur det går till när socialkontoren arbetar med barnfamiljerna och om olika myndigheter skulle kunna samarbeta bättre för att stoppa vräkningarna.

Han ska också ge svar på om det räcker om myndigheterna får tydligare instruktioner eller om lagen måste ändras.

– Att det behövs en uppstramning på området är jag övertygad om, säger Morgan Johansson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".