Halverad efterfrågan på arbeten

Den pressade eller sviktande ekonomin i kommuner och landsting har satt kraftiga spår i deras efterfrågan på arbetskraft. Hittills i år har antalet nyanmälda lediga jobb i vissa fall gått ner drastiskt.

Det gäller särskilt arbeten inom landstingens och kommunernas förvaltning. Där handlar det om en halvering.

Mellan januari och september i år kom det in omkring 20 800 nyanmälda lediga jobb inom den offentliga förvaltningen. Under samma period förra året var siffran 41 000.

Svångremmen har dragits åt
Nedgången är så stor att Ams misstänkt att kommuner och landsting ändrat sättet att anmäla nya lediga arbeten, men någon sådan förändring har inte skett. Nu tror man istället att förklaringen är neddragningar och anställningsstopp.

Ökat stöd
I regeringens höstbudget ökar man stödet till kommunerna med fem miljarder nästa år och med sex miljarder 2006. Den uttalade avsikten är att skapa nya jobb.

Men många kommuner anser att pengarna bara i liten utsträckning eller inte alls kommer att bidra till flera jobb.

Det är en uppfattning som delas av Tord Strannefors, prognoschef på arbetsmarknadsstyrelsen.

– Pengarna kommer att förhindra att man dra ner aktiviteten ytterligare och på sina håll kan det bli en ökning. Nettot blir omkring plus minus noll eller en svag ökning, säger han.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista