Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Sjöstedt kräver undantag från euron

"De försöker föra oss närmare euron trots att vi röstat nej"
1:25 min

Vänsterpartiets nye ledare Jonas Sjöstedt anser att en kommande rödgrön regering ska kräva att Sverige får ett undantag från medlemskap i euron. Det sa han i Ekots Lördagsintervju i dag. Som det nu är har Sverige som EU-medlem formellt en plikt att införa euron i framtiden. Den plikten kräver Sjöstedt att Sverige ska förhandla bort.

– Ja absolut, det tycker jag är viktigt. Man kan ju se det i diskussionen om europakten. De gamla ja-partierna försöker steg för steg föra oss närmare euron trots att vi har röstat nej. Med ett formellt undantag, liknande det brittiska undantaget, kan vi få en garanti för att folkomröstningen respekteras, säger han.

Hur viktigt är det inför en eventuell regeringsmedverkan?

– Det är definitivt en fråga vi kommer att ta upp.

Danmark och Storbritannien behöver inte införa euron, de har rätt att stå utanför den gemensamma valutan. Sverige har, trots att väljarna sa nej i folkomröstningen 2003, inte begärt något liknande undantag. Politiska realiteter har ändå avhållit EU från att tvinga in Sverige i valutan och officiellt heter det att Sverige ännu inte uppfyller kriterierna för medlemskap.

Om den nye vänsterpartiledaren driver frågan om undantag hårt kan den bli ett problem i en kommande regeringsförhandling.

En annan stötesten för ett eventuellt rödgrönt samarbete är frågan om vinster i skattefinansierad välfärd. Vänsterpartiet kräver ett vinstförbud redan kommande mandatperiod.

– Jag hoppas att vi ska ta det beslutet när vi har vunnit valet 2014 och fått en rödgrön majoritet i Sverige. Och vi ska klara av det under mandatperioden. Det kommer att vara en av våra viktigaste prioriteringar, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".