”Fartygsolyckan borde inte kunna hända”

1:18 min

I går natt gick ett fartyg på grund och kantrade sen utanför Italiens västkust. Olyckor av det här slaget är mycket ovanliga och borde inte kunna inträffa med dagens teknik, menar Transportstyrelsens sjöfartsdirektör Per Nordström.

– Det är väldigt ovanligt att passagerarfartyg går på grund på det här sättet. Dessutom är det ovanligt att passagerarfartyget nästintill kantrar, säger han.

Lyxkryssaren Costa Concordia gick sent i går kväll på grund utanför Italiens västkust. Ett 30 meter stort hål revs då upp i skrovet och fartyget tog snabbt in vatten. Men enligt Per Nordström borde fartygets säkerhetsanordningar hindrat fartyget från att få slagsida, det 30 meter stora hålet till trots.

– Passagerarfartyg är ju uppbyggda på så sätt att man har ett antal vattentäta skott, man ska då klara skador av det här slaget. Men något har uppenbarligen gått väldigt snett, säger han.

Fartyget ska, enligt italienska medier, ha kommit kraftigt ur kurs och att det kan ske är också något som förvånar Transportstyrelsen.

– Det finns så mycket hjälpmedel i dag så det ska inte kunna hända egentligen. Jag är förvånad över att något sådant här händer med dagens moderna teknik och utrustning, säger Per Nordström, sjöfartsdirektör på Transportstyrelsen.