Jubileum för öppnandet av Stasiarkiven

2:24 min

I dagarna högtidlighåller Tyskland att det är 20 år sedan arkiven hos den dåvarande östtyska säkerhetspolisen Stasi öppnades för allmänheten. Intresset att se sin stasiakt är fortfarande stort speciellt bland före detta östtyska medborgare.

Till 20-årsjubileet har också huvudbyggnaden i det gamla fruktade Stasikomplexet i Berlin renoverats och i går öppnades dörrarna till byggnaden igen.

En av besökarna framför Byggnad 1 i det nyrenoverade Stasihögkvarteret i Berlin kan inte låta bli när dörrarna öppnas.

– Wir sind das Volk, vi är folket, ropar han, det mäktiga stridsropet från den östtyska proteströrelsen i slutet av 80-talet.

Besökarna, många av dem före detta östtyskar med personliga erfarenheter av Stasis förföljelse, går andäktigt igenom bland annat genom Erich Mielkes, den beryktade Stasichefens karga och bruntonade men fortfarande respektingivande, kontor.

En besökare känner där han går enorm glädje över systemet är borta och en kvinna säger att, javisst berör det lite grand fortfarande, men att det är ett avslutat kapitel för henne.

Under de 20 åren av öppna arkiv har cirka 3 miljoner Stasioffer hittills begärt att få se sina akter och många gör chockerande upptäckter.

Vera Lengsfeldt läste i sin akt att hennes man hade spionerat på henne för Stasis räkning i alla år.

Du kan själv räkna ut hur det kändes, säger hon. En annan av besökarna upptäckte att hans bäste vän hade förrått honom.

Men efter 20 år finns mycket kvar att reda ut när det gäller Stasi, säger Vera Langsfelt, en gång medlem i den östtyska motståndsrörelsen.

– Så länge till exempel Stasis verksamhet i västtyskland inte utretts finns mycket kvar att göra, säger hon.

Fortfarande finns mängder av obearbetat Stasimaterial kvar att sammanställa. Medarbetare kämpar till exempel med att sätta ihop säckvis av de dokument som Stasimedarbetare hann riva sönder efter murens fall innan förstörelsen stoppades av uppretade medborgare.

Herbert Ziehm, expert från myndigheten som har hand om Stasiarkiven har också varit i Egypten för att lära aktivister där hur man kan göra med säkerhetspolisens information när det blir dags att öppna landets polisarkiv om befolkningen en gång.

Mitt viktigaste budskap till Egypten var att man måste skydda arkiven från att förstöras, sedan får man avgöra hur man ska handskas med dem, säger Herbert Ziehm.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista