Tuffare tider för Asien

Exporten från Asien ökar inte längre med samma fart som tidigare, och det är indikation på att världsekonomin saktar av.  Bara för några månader sedan trillade beställningarna in till de asiatiska fabrikerna i ett rasande tempo och gav kraft till ekonomierna i Fjärran Östern som blommade mer än på flera år. Men nu hörs nya tongångar.

Takten i orderingången har fallit, inte alls stannat av, men dämpats.

Det höga oljepriset och Kinas försök att kyla ner sin ekonomi något anges vara några av skälen.

Analytiker på företag som Goldman Sachs och Global Insight talar om att de asiatiska länderna har nått sin topp för denna gång.  Eftersom Europa och USA numera lägger mycket av sin produktion här i Asien,  tas det som tecken på att världsekonomin är på väg att bromsa något.

Vändningen märks över hela regionen,  Kina, Japan, Taiwan och Sydostasien, som nådde en exporttopp i slutet av 2003 och i början i år. Sydkoreas export ökade tidigare på årsbasis med drygt 60 procent, nu ökar exporten med drygt 3 procent, ökningstakten i Taiwans export har på samma sätt fallit från 4 procent till ungefär 11 procent.

Att trycket lättar något kommer förmodligen också att synas i resultaten och leda till minskade vinster.  Många av de asiatiska länderna försökte efter den tidigare Asien-krisen att göra sig mer oberoende av export till Västvärlden och stimulera en inhemsk efterfrågan för sin produktion, men utan framgång.

Bruttonationalprodukten i Kina baserar sig i dag till 41 procent på export jämfört med 21 procent 1996, och här för Thailand utgör exporten 66 procent av BNP jämfört med 39 procent 1996.

Ekonomer har nu börjat skriva ner prognoserna för Asien framöver.

Alice Petrén - Bangkok


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".