Juholt till attack om nya försvaret

1:48 min

På rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen gick Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i dag till attack mot regeringen för att den drivit igenom det nya försvaret med anställda soldater.

Juholt menar att försvaret på sikt är helt underfinansierat.

– Och det här varnade ÖB för redan i förra talet i Sälen, och han gör det igen. Och man tutar på och kör på ungefär som de här dockorna, man håller för öron ögon näsa mun, och alla vet att det inte kommer att hålla. Jag är inte i ett läge i dag där man diskuterar budgeten, men den här modellen kommer att krascha, säger Juholt.

Men Juholt är inte beredd att skjuta till mer pengar till försvaret. I stället tycker han att regeringen ska bjuda in Socialdemokraterna till en diskussion om försvarets framtid och han menar att hela försvaret behöver göras om.

Folkpartiledaren Jan Björklund, också på plats i Sälen, håller inte med Juholt om att det nya försvaret kommer att krascha av ekonomiska skäl.

– Hela västvärlden går mot yrkesförsvar nu och det gör vi också och sedan kan det alltid finnas detaljer i utformningen som kan behöva justeras men i huvudsak så har de här reformerna gått i rätt riktning, sade han.

I sitt tal föreslog ändå Björklund tillägg till det nya försvaret med anställda soldater. För att på sikt kunna ställa upp fler soldater vid en kris bör de som varit anställda kunna krigsplaceras i förband under tio år och snabbt rycka in som förstärkning. Dessutom borde någon form av förband med personal placeras på Gotland.

Överbefälhavare Sverker Göranson har i Sälen föreslagit att exempelvis svenska, norska och danska flygplan skulle kunna byta av varandra i övervakningen av luftområdet över länderna, bland annat eftersom det skulle spara pengar. Jan Björklund säger att han är öppen för det, liksom Håkan Juholt.

– Jag tycker det finns all anledning att pröva. Jag har tidigare pekat på möjligheten att ha gemensamma förband; Sverige, Norge och Finland. Både marina förband men också förband med arktisk förmåga. Det är några få länder i världen som har arktisk kompetens, vi skulle kunna upprätta gemensamma förband.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista