Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
RESURSSLÖSERI

Hundratusentals datorer slängs helt i onödan

1:42 min

Det slängs datorer för minst 140 miljoner kronor på skroten varje år och hälften skulle kunna återanvändas, enligt företaget Inrego.

På återanvändningsföretaget Reuse IT i Växjö ser man många företag som slänger datorerna istället för att förlänger livet på dem.

– Du kan köpa en bil efter tre år som har slitits men du kan inte köpa en dator som inte har slitits, förutom möjligtvis batteriet efter tre år, säger vd:n Jim Norlander.

Industrilokalen i Växjö är full med gamla datorer och skärmar som har eller ska renoveras upp och sen säljas vidare på en andrahandsmarknad.

– Vi brukar säga att om ett företag köper en femtedel begagnade datorer så har man klimatkompenserat för hela sin it-drift, säger Jim Norlander.

Organisationen El-Kretsen som tillhör näringslivet och som bland annat tar fram statistik över mängden elektronik som slängs, visar att cirka 550 000 datorer slängs varje år.

Företaget Inrego, som också jobbar med att ta till vara på gamla datorer, frågade it-chefter och ansvariga på 100 myndigheter och börsnoterade företag. Och där svarade hälften att man skotade datorerna istället för att förlänga livet på dem.

Henrik Nilsson som är styrelseordförande på Inrego säger att minst hälften skulle kunna återanvändas. Han berättar också om en kommun som han erbjöd en halv miljon kronor för att ta hand om deras platta dataskärmar. Men kommuens policybeslut var att allt skulle skrotas, även skärmarna alltså.

– Vilket innebär att man skrotar i onödan. Vilket påverkar miljön och man gör en värdeförlust på det, säger Henrik Nilsson på Inrego.

Fråga

Lars-Peter Hielle

Sveriges Radio Kronoberg/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista