Friad terrormisstänkt grupp svartlistad

Misstankarna om stöd till terrorverksamhet som riktats mot nätverket al-Barakaat är helt ogrundade, visar en undersökning som den amerikanska federala polisen FBI har gjort.

– Det finns nu belägg i officiella amerikanska dokument för att Ahmed Yussuf felaktigt och grundlöst har förts upp på de här sanktionslistorna, säger advokat Thomas Olsson som företräder den siste svensken vars namn står på terrorlistan.

Inga som helst bevis
FBI gjorde en grundlig utredning, bland annat på al-Barakaats huvudkontor i Förenade arabemiraten. Utredningen omfattar tiotusentals sidor av olika dokument och hundratals förhör.

Slutsatsen är att det inte finns några som helst bevis för att nätverket al-Barakaat har haft något med terrorism att göra eller att pengar som förmedlats via al-Barakaat skulle ha gått till finansiering av terrorverksamhet.

Har inte plockats bort
Uppgifterna finns publicerade i den amerikanska elfte septemberkommissionens rapport som blev klar i somras. Men trots att misstankarna är grundlösa har varken al-Barakaat eller Thomas Olssons klient plockats bort från terrorlistan.

– De är felaktigt uppförda på sanktionslistan och då kräver ju anständigheten att de ansvariga för sanktionslistan också avför dem. Man kan inte acceptera att de ska vara kvar på listan bara för att den amerikanska administrationen inte ska behöva göra en ansiktsförlust och erkänna att de inte hade några skäl för att föra upp dem på listan, säger Thomas Olsson.

stefan winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".