Fortsatt kritik mot ABB-avtal

Kritiken kvarstår på många håll mot ABB och de förra cheferna Percy Barnevik och Göran Lindahl efter överenskommelsen att de båda ska återbetala över hälften av sina omstridda ersättningar.
Metalls ordförande vid svenska ABB, Stig Stolpe, säger att förtroendet för svenskt näringsliv inte har upprättats i och med överenskommelsen, och kristdemokraternas partiledare Alf Svensson anser att ingenting egentligen har förändrats och att summorna som återstår är hisnande. Representanter för organisationen Svenskt Näringsliv vill inte kommentera uppgörelsen, det vill inte heller Jacob Wallenberg, vice ordförande i familjen Wallenberg maktbolag Investors styrelse. Göran Lindahl säger att han redan i november förra året förklarat sig villig inför ABB-ledningen att omförhandla sitt pensionsavtal. I en intervju i Dagens Nyheter säger Lindahl att han hade ett möte med tre höga ABB-chefer i London före jul, men att det därefter inte hände något förrän ABB kom med kravet på återbetalning i ett pressmeddelande i februari. Enligt överenskommelsen som träffats ska Percy Barnevik betala tillbaka 548 av de 930 miljoner han fått, och Göran Lindahl återbetalar 286 av sina omkring 500 miljoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista