Utredning om innebandypojken läggs ned

Åklagaren lägger ned förundersökningen om ofredande vid Fyrishov den 7 januari i år där en pojke antogs ha lämnats kvar av sin pappa. Enligt polisens utredning finns det inte längre skäl att tro att något brott har begåtts.

Det var under Storvretacupen i innebandy som en pojke i tioårsåldern från Stockholmsområdet ska ha blivit kvarlämnad. Pappan ska ha ansett att sonen spelat så dåligt att han kunde gå de sju milen hem från Uppsala.

Historien spreds snabbt och bland annat framträdde en Uppsalatränare i flera medier och berättade att han hade hittat pojken som senare skulle ha skjutsats hem av en lagkamrats familj.

Pappan polisanmäldes och en utredningen om ofredande inleddes. Men nu har utredningen alltså lagt ned.

Pojken har enligt polisen inte övergivits av sin pappa även om den tränare som tidigare uttalat sig i medierna har uppfattat det så.

Pappan ska ha funnits i närheten och åkt hem tillsammans med sin son.

Enligt uppgift ska det röra sig om ett missförstånd då pappan aldrig hade för avsikt att lämna pojken. Pojken var arg och ledsen efter en innebandymatch och sprang i väg från planen i bara matchkläder.

Pojken ska sedan ha vägrat klä på sig trots pappans uppmaningar. Pappan ska då ha sagt åt sin son att han skulle åka och gått mot bilen. Pojken sprang i väg åt ett annat håll men var under uppsikt av en tränare.

Pojken hade sedan felaktigt trott att pappan hade lämnat honom och det ska ha varit då Uppsalatränaren kom och pratade med pojken. Strax därefter kom pojkens egen tränare förbi och tog med sig pojken i sin bil för att lämna av honom vid pappans bil. Pojken ska sedan ha åkt hem med sin pappa.

Om pappan har pratat med Uppsalatränaren i telefon som det tidigare har rapporterats i olika medier och vad som i så fall skulle ha sagts saknar, enligt polisen, betydelse i ärendet eftersom det är pappans agerande mot pojken som ligger till grund för bedömningen.

Utifrån detta har åklagaren bedömt att pojken inte har utsatts för ett ofredande och inte heller för något annat brott.

De uppgifter om förväxling mellan två olika pojkar som förekommit har undersökts av polisen. Det bedöms som uteslutet att en förväxling har skett.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista