Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg presenterade en positiv kvartalsrapport.

Storvinst för Ericsson men kursen dök

Uppdaterad 16:30
Telekombolaget Ericsson infriade många högt ställda förväntningarna genom att göra en vinst på sju miljarder kronor för årets tredje kvartal. Aktiemarknaden reagerade dock svalt.

– Dels är orderingången lite sämre än vad marknaden hade hoppats på. Dels känner man sig osäker över de kommentarer för 2005 som bolaget har gett. Det tyder på att det kan bli lite svagare tillväxt än man hoppats på, säger telekomanalytikern Johan Strandberg vid SE-banken.

Marknaden skeptisk
Marknaden lät sig inte imponeras och sänkte aktiekursen med som mest över sju procent, men det har skett en liten återhämtning fram till lunch.

Ericsson har en miljon aktieägare, och det budskap de ska ta till sig är att tillväxten för nästa år nu beskrivs som måttlig.

Vinsten blev faktiskt helt enligt förväntningarna och hög, beroende på att halva personalstyrkan nu är borta och att försäljningen i år går bra. Men det som pekar framåt är orderingången och där kan man alltså skönja en viss avmattning.

Det har faktiskt gått så snabbt för Ericsson att vända skutan att det som för ett år sedan skulle ha sänt glädjevågor över marknaden nu närmast tas med skepsis. Bra resultat men det räcker inte.

Lägre tillväxt nästa år
Analytikerna hade hoppats på att få se en orderingång i nivå med försäljningen men den stannade i kvartalet vid 29 miljarder kronor. Det är en nedgång från tidigare kvartal i år då orderingången legat kring 33 miljarder.

– Orderingången kan alltid svänga lite mellan olika kvartal, säger Carl-Henrik Svanberg som är Ericssons vd. Tillväxten är tillbaka i branschen. Antalet tillkommande abonnenter är en halv miljon om dagen. Det här året har haft extrainvesteringar där operatörerna har köpt ifatt sådant som borde ha köpts tidigare och det gör att det här året är väldigt starkt. Nästa år blir tillväxten kanske lite lägre.

Är det fortfarande aktuellt att minska personalen till 48 000?

– Vi ligger runt 50 000 nu och att vi inte når ner till de 47 - 48 000 vi har pratat om beror på att vi har tagit stora servicekontrakt där vi har tagit in stora organisationer som driver stora nät hos operatörer och är anställda av oss. Vi är framme vid vårt besparingsmål och har inte ytterligare nedskärningar att vänta.

Kan man tänka sig att ni börjar nyanställa på allvar?

– På allvar är kanske ett starkt ord men vi börjar se lite nyanställningar. Det finns områden där vi måste förstärka oss, som forskning och utveckling. Där kan vi nog kan få bra utfall av att investera mer

Var hamnar de nyanställningarna geografiskt?

– När det gäller forskning och utveckling har vi mer än hälften i Sverige så där hamnar säkert merparten. Över tiden måste vi ha fler nyanställningar inom forskning och utveckling i andra länder, för vi måste komma närmare kunden.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".