Allt fler djuruppfödare bojkottar soja i foder

2:52 min

Allt fler djuruppfödare väljer att ersätta brasiliansk soja i djurfodret med inhemskt proteinfoder. För snart två år sedan avslöjade Sveriges Radios programserie Matens Pris hur sojan som importeras från Brasilien odlas med hjälp av livsfarliga bekämpningsmedel och bidrar till skogskövling.

En av dem som tagit steget och bytt ut sojan är Mats Jonasson som är mjölkbonde på gården Kättestad i Östergötland.

– Ju mer man satt sig in i den där frågan ju mer chockad har man blivit om hur det går till, hur de skövlar regnskog runt om i världen.

Mats Jonasson kände att han måste göra något och bytte ut sojan i fodret mot grödor som går att odla i Sverige som raps, åkerbönor och ärtor.

– Vi var väldigt nyfikna på detta och ser att det funkar alldeles utmärkt.

Det kändes inte bra helt enkelt eller?

– Nej det kändes inte bra.

Mats Jonassons kor mjölkar lika bra som förr, ungefär 3 miljoner liter om året, och dessutom får han bättre betalt för mjölken av det lokala mejeriet Östgöta mjölk som också tagit ställning mot sojan.

– Vi har räknar med att vi värnar 500 hektar regnskog om året bara vi tre gårdar som ingår i det här projektet. 500 hektar varje år!

Sojan till djurens foder produceras i Brasilien med hjälp av livsfarliga bekämpningsmedel som är förbjudna i Europa. Tusentals människor förgiftas och naturen och djurlivet skadas. Dessutom bidrar den ökade sojaodlingen till att regnskogen huggs ner.

Det var så här det lät i Sveriges Radios programserie matens pris i januari 2010:

Allt fler svenska djuruppfödare vill nu skippa sojan i fodret och istället använda svenska proteingrödor. Odlingen av åkerbönor ökade kraftigt under 2011. Enligt preliminära siffror från jordbruksverket ökade skörden från drygt 30 000 ton 2010 till över 50 000 ton 2011.

Enligt Fredrik Fogelberg, ordförande för svenska baljväxtakademin, växer intresset hela tiden.

– Jag upplever att vi har ett markant ökat intresse för odling av proteingrödor även inför 2012.

Men än är det långt kvar innan det helt går att ersätta den brasilianska sojan i svenskt djurfoder.  Svenska mjölkbönder samt gris- och kycklinguppfödare använder fortfarande nästan 250 000 ton soja om året. Det mesta från Brasilien. Men Mats Jonasson har bestämt sig, det finns ingen väg tillbaka.

– Tvärtom tror jag, jag är så upplyst av vad det här handlar om så jag kan fortsätta av rent ideologiska skäl.

Matens Pris i P1

#link=235868# Matens Pris är en serie om den billiga maten. Det handlar om baksidan av en livsmedelsproduktion som skruvats upp till max. Ta del av inslag, extramaterial, bilder och videofilmer.

Daniel Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista