Volvo lastvagnar lönsammare än väntat

Lastbilstillverkaren Volvo gjorde en något större vinst under det tredje kvartalet än motsvarande period förra året. Vinsten blev 1,4 miljarder kronor.

Volvo spår också att lastvagnsmarkanden, där amerikanska Mack och franska Renault ingår, ska öka i Nordamerika nästa år med 15 till 20 procent och i Europa med fem procent.

Koncernchefen Leif Johansson är förstås nöjd.

– Vi har en bra konjunktur och så har vi lyckats med att skapa inre konkurrenskraft.

Lastbilar bättre än personbilar
Volvos koncernchef Leif Johansson säger att lastbilsbranschen lyckas bättre än personbilsbranschen. Orsaken är att man tillverkar bilar för kunder som kör professionella uppdrag och därför följer man med konkunkturuppgångar på ett annat sätt.

Transportvolymerna ökar till exempel i Europa beroende på att fabriker koncentreras och Volvo har som en av de största tillverkarna av dieselmotorer för lastbilar en bra position.

Volvos bussdivision går fortfarande med förlust, men betydligt mindre än tidigare. Och i kvartalsresultatet på 1,4 miljarder ingår också en avskrivning på 1,3 miljarder för den problemtyngda busstilverkearen Henleys.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista