"Omöjligt svara på om Juholt sitter kvar"

2:13 min

Klockan två inledde socialdemokratiska partiledningen ett tvådagars möte för att diskutera krisen i partiet och partiledaren Håkan Juholts ställning. Sven-Erik Österberg, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott ville inte svara på om han har förtroende för Håkan Juholt när han var på väg in till dagens VU-sammanträde.

Håkan Juholt säger att både han och partiet är inne i en neråtgående spiral. 

– Jag har gjort fel, partiet har gjort fel, vi har brister. Men det är så många människor runt om i Sverige som sätter sitt hopp till Socialdemokraterna.

Du förväntar dig inga avgångskrav?

– Nej det gör jag inte, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt säger alltså att han inte förväntar sig något avgångskrav under det pågående mötet med partiets verkställande utskott, VU.

Av medlemmarna i VU som gick in till mötet var det dock få som uttalade sitt oreserverade stöd för Juholt.

– Vi har uttryckt vårt förtroende i VU och det gäller tills vi säger något annat, sa LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Leif Pagrotsky är en av få som uttalar sitt stöd för Håkan Juholt:

– Jag har förtroende för vår partiordförande, det har jag, säger han.

Enligt Sven-Erik Österberg som också sitter i VU är partiet och partiledaren i en allvarlig kris och mötet kommer att ta ställning till Håkan Juholts fortsatta framtid.

– Jag tänker inte säga min synpunkt här, jag vill höra en sammantagen bild från VU om var man står i den här frågan.

Kan Socialdemokraterna står utan partiledare i eftermiddag?

– Det vet jag inte, det är för tidigt att svara på den frågan, säger Sven-Erik Österberg.

#text=4917918#Vilket ansvar har medierna för att det går så dåligt för Håkan Juholt? Granskas han hårdare än övriga partiledare? Samtal med Göran Greider, Jan Helin och Jonas Morian.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Verkställande utskottet

Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) ansvarar för den omedelbara ledningen av partiets verksamhet. VU består av sju ordinarie ledamöter och sju suppleanter som väljs av partikongressen.

Ordinarie ledamöter: Håkan Juholt, partiordförande. Carin Jämtin, partisekreterare. Wanja Lundby Wedin, ordförande för LO. Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik och ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland. Helén Fritzon, kommunalråd i Kristianstad och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne. Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot från Västmanland och ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland. Mikael Damberg, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista