Så här ser ett belgiskt biometriskt pass ut.

Fingeravtryck i nya EU-passen

När EU:s justitieministrar möts nästa vecka ska beslutet om nya EU-pass antas. De nya passen ska ge medborgarna bättre skydd mot terrorism och brottslighet genom både fingeravtryck och foto.

– Istället för bara fotografiet kommer vi ha två olika slags krav. Det ena är en ansiktsbild, där man kan mäta ansiktsformen, och det andra är fingeravtryck, säger justitieminister Thomas Bodström.

Ansiktsbilderna ska finnas senast arton månader efter det att EU:s beslut är klart. Pass med fingeravtryck får medlemsstaterna tre år på sig att införa. De nya passen blir drygt hundra kronor dyrare än i dag. I dag kostar ett nytt svensk pass 270 kronor.

En känslig fråga är om de nya passen, som kallas för biometriska pass, också innebär att nya register upprättas.

– Det här ska finnas i själva passet. Sedan kan man i ett senare skede diskutera om det ska kunna användas i ett annat syfte, till exempel brottsbekämpningen, säger Thomas Bodström.

Då är det alltså så att man kontrollerar fingeravtrycket mot de register som redan finns?

– Det är så att det ska finnas fingeravtryck på det här passet och du har också när du kommer möjlighet att kunna lämna fingeravtryck. Då kan man se att det stämmer överens.

Nu ska det vara ansiktet och fingeravtryck. Kommer det att bli fler kännetecken i framtiden som ska in i det här passet?

– Jag tror inte att det kommer att behövas någonting, i alla fall inte i närtid.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista