Färre spritresor efter skattesänkning

Den kraftiga danska skattesänkningen på sprit ifjol har bromsat den stora gränshandeln med Tyskland. Det visar en rapport som danska skatteministeriet offentligjorde på fredagen.

Också en svensk skattesänkning skulle få liknande effekt, säger Kent Härstedt, ordförande i regeringens alkoholinförselutredning.

– Det faktum att spritskattesänkningen i Danmark har haft avsedd effekt understryker att vi borde gå den vägen också och det skyndsamt eftersom det har en positiv effekt på gränshandeln och för att det har marginella men positiva effekter på öl och vingränshandeln.

Minskning med en halv miljard
Enligt rapporten har danskarnas inköp av alkohol i Nordtyskland minskat med en halv miljard kronor det senaste året och man räknar med en fortsatt minskning nästa år. Före den danska skattesänkningen på sprit för ett år sedan uppgick den danska gränshandeln med Tyskland till nästan 10 miljarder kronor.

Samtidigt som danskarna har minskat sina inköp i Tyskland efter skattesänkningen, så har svenskarnas inköp i Danmark ökat så mycket att det nu råder balans totalt sett i den danska gränshandeln.

Svenska handeln ansenlig
Det innebär att den svenska andelen av den danska gränshandeln på nästan 10 miljarder kronor är ansenlig. Rapporten kommer nu att debatteras i Danmark och kommer användas som argument både för en bibehållen skattenivå och för ytterligare skattesänkningar:

– Svenskarna fortsätter att handla i Danmark för mycket stora belopp och därför är det viktigt att vi följer noga vad som händer på den danska sidan. Om en svensk skattesänkning ska ha effekt så måste vi också veta vart danskarna är på väg någonstans i sina resonemang kring skattesänkningar, säger Kent Härstedt.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".