Svensk krigsbrottsdom kan uppröra i Serbien

När Stockholms tingsrätt på fredagen avkunnar dom i målet mot en krigsbrottsmisstänkt kosovoserb kan känslor röras upp i Serbien.

Svenska utredare har borrat upp ett politiskt känsligt spår som serberna ogärna tar i.

– Frivilliga från militären, ja, men vem bryr sig om dem. 

Så säger en tidigare polischef, och för nationalistiska serber hjälte i Kosovokriget, på telefon i mars 2010. Han talar med en tidigare underordnad, en i Sverige bosatt landsman. Denne verkar lugnad. Det är alltså militärer som har åkt fast, inte några av "de våra" - en specialstyrka inom polisen.

Männen talar om nyheten från Serbien att nio personer har gripits misstänkta för massakern i den kosovoalbanska byn Cuska den 14 maj 1999, då 42 civila dödades.

Men de vet inte att svensk polis avlyssnar samtalet. Tre veckor senare grips den i Sverige bosatte mannen misstänkt för delaktighet i massakern, anklagelser han nekar till.

Otryckbara könsord hörs på bandinspelningarna om den serbiska människorättsaktivisten Natasa Kandic.

I december 2011 berättar hon i en rättssal i Stockholm om sin utredning från 1999 av blodbadet i Cuska. Militärer - och den polisstyrka som den åtalade tillhörde - sköt och brände ihjäl byborna, säger Kandic. Men ingen - tills nu i Stockholm - har åtalat någon polis.

– Vi hade väntat oss att även (polischefen) skulle åtalas och att man skulle få reda på vad den här styrkan hade gjort, men det har inte blivit av, säger hon och förklarar varför: Den serbiska "åklagarpolitiken" går ut på att straffa de "omedelbara" förövarna, men skydda dem på ledande position. Man vill nämligen inte bestraffa samhällssystemet.

I den svenska rättegången var paradoxalt nog den serbiske krigsbrottsåklagaren försvarsvittne. Dragoljub Stankovic försökte, till de svenska åklagarnas irritation, vifta bort bevis mot poliserna. I den ännu oavslutade serbiska rättegången står bara fotfolk från armén till svars.

Vid en fällande dom i Stockholm lär telefonerna åter gå varma bland kosovoserbiska expoliser. Frågan är om det serbiska rättsväsendet denna gång avlyssnar dem.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista