I dag fortsätter mötet om S-krisen

2:09 min

Socialdemokraternas högsta ledning samlas på nytt i dag för att fortsätta diskutera partiets krisläge och värdera förtroendet för Håkan Juholt att fortsätta som partiledare.


Gårdagens långa möte utmynnade i beskedet till de väntande journalisterna att partiets högsta ledning, VU, det verkställande utskottet, ställt sig bakom Håkan Juholt och den ekonomiske talesmannen Tommy Waidelich.

De hade inte velat frysa socialdemokraternas krav om höjd ersättning i a-kassan.

Peter Hultqvist, distriksordförande i Dalarna och Leif Pagrotsky sa att de hade förtroende för Håkan Juholt. Likaså Helene Fritzon, ordförande Skånedistriktet.

– Vi har förtroende för Håkan Juholt i VU. En sittande partiförande har VU alltid förtroende för, sa hon.

När Håkan Juholt själv kom ut en halvtimme senare sa han att det inte var ett sånt möte som skulle diskutera partiets förtroende för honom.

– Det syftar till att gå igenom vår budgetprocess. Hur vi kan ha pengar till att båda stärka a-kassan och satsa på skolan. Vi har klargjort detta, sa Håkan Juholt.

"Klargjort" var den formulering Håkan Juholt använde om hanteringen av a-kassan.
Beskedet om att verkställande utskottet ställt sig bakom hans och den ekonomiske talesmannen Tommy Waidelichs beskrivning av ambitionerna om a-kassan lämnades inte officiellt av VU, utan refererades av en annan källa.
Frågan om a-kassehanteringen skulle klaras ut efter önskemål från bland andra LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som kom till gårdagens möte med beskedet att VU:s förtroende för Håkan Juholt gällde, tills dess VU sagt något annat.

– Vi har uttryckt vårt förtroende i VU, sa hon.

Den socialdemokratiska partiledningen träffas nu för andra gången inom loppet av några månader för att värdera förtroendet för partiledaren Håkan Juholt. Det är exceptionellt i partiets historia. Ytterligare ett tecken på kris är att enbart de kongressvalda VU-ledamöterna deltog på mötet i går.

Partisekreteraren Carin Jämtin, som hittills inte har uttalat sig om händelseutvecklingen, har ett stort ansvar tillsammans med den verkställande ledningen för hur Socialdemokraterna ska reda upp sina problem.

Fortsättning följer i dag.

Hur ska Socialdemokraterna ta sig igenom krisen?

#text=4918553#Samtal med Norges statsminister Jens Stoltenberg om hur Arbeiderpartiet vände trenden. Samtal med författaren Christer Isaksson och statsvetaren Ulf Bjereld om Juholt.

Mari Forssblad Inger Arenander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista