EU-kommissionen siktar in sig på Jack Vegas.

EU synar spelmonopolet

EU-kommissionen ifrågasätter Sveriges så kallade spelmonopol, med spelautomaterna som exempel. Kommissionen har inlett en undersökning om den svenska spelmodellen kan tillåtas inom EU.

I Sverige får bara statliga Svenska spel, travets ATG och ideella organisationer arrangera spel och tjäna pengar på det.

Svenska spel, till exempel, drar in närmare fem miljarder till statskassan och idrottsrörelsen varje år.

Spel på nätet
Många utländska spelbolag vill också etablera sig här, men får inte. De utländska bolagen ordnar nu bara spel via internet. Det kan ingen hindra dem ifrån.

Nu har EU-kommissionen börjar undersöka om det svenska monopolet är lagligt, eller diskriminerande. Den tar Svenska spels automater Miss och Jack Vegas som exempel.

I ett brev till den svenska regeringen, en så kallad formell underrättelse, ifrågasätts om inte vissa bestämmelser i den svenska lotterilagen är diskriminerande och strider mot flera paragrafer i EU-fördraget, bland annat den som handlar om rätten till etableringsfrihet.

Fler blir spelberoende
Finansminister Bosse Ringholm har länge hävdat att Sverige har rätt till ett undantag, av sociala skyddsskäl. Utländska spelbolag i Sverige skulle skapa mer och fler spelberoende.

Men det argumentet ifrågasätter kommissionen och den skriver att det främsta syftet med Sveriges skyddsskäl tycks vara ekonomiskt: inkomsterna till offentlig verksamhet.

Sverige har nu två månader på sig att svara och övertyga kommissionen om att Sverige ska ha rätt till ett undantag från EU-fördraget.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".