Klarar strålningsgränser dåligt.

Varannan mobiltelefon strålar för mycket

Hälften av mobiltelefonerna har en för hög strålningsnivå enligt TCO:s regler. Det visar en jämförelse som Ekot har gjort av 15 storsäljande mobilmodeller. Skillnaderna är också stora mellan olika mobiler.

Statens Strålskyddsinstitutet kräver därför att mobilbranschen redovisar hur olika mobiler strålar för konsumenterna.

Nyligen visade en svensk studie att mobiltelefonerande kan orsaka cancer i hörselnerven.

Mobiltelefonbranschen anser inte att det så kallade SAR-värdet är intressant att lista vilket gör Lars Mjönäs på Statens Strålskyddsinstitut upprörd.

– Det måste bli enklare för konsumenten att få reda på SAR-värdet för den telefon man är intresserad av. Det finns oftast i manualen till telefonen, men då har man redan köpt den, säger Lars Mjönäs på SSI.

SAR-värdet är ett mått på hur snabbt mobiltelefonen värmer upp hjärnvävnad.

Svårt jämföra
För den enskilde konsumenten är det mycket svårt att i butik jämföra strålningen från olika mobilmodeller.

Vissa butiker hänvisar till hemsidor, som mobil.se eller sarvalues.com, men branschen hänvisar till sin egen svårnavigerade internetsajt, där man måste ladda hem och läsa långa engelska textdokument för varje enskild mobil för att få veta SAR-värdet.

– Det är inte acceptabelt. Som kund måste man kunna begära att man ska få uppgiften i butiken när man tittar på telefonerna, säger Lars Mjönäs.

Ekot har utifrån tre stora butikskedjors topplistor sammanställt de 15 bäst säljande mobilerna i Sverige under september månad och listat deras strålningsvärden.

Varannan strålar för mycket
Siffrorna visar att varannan mobil strålar mer än den borde. Hälften har ett SAR-värde på över 0,8, vilket är TCO:s hälsogräns för mobilstrålning.

Skillnaderna är mycket stora. Strålningen från den sämsta modellen är 9 gånger högre än från den bästa telefonen. Båda dessa var av samma märke, Sony Ericsson.

Samtliga storsäljare klarar dock EU:s och WHO:s maxvärde på 2 SAR.

Varför är det då så svårt för konsumenterna att i butik jämföra mobilstrålningen?

– Vi tycker inte att en lista med jämförelser på SAR-tal leder till det mest optimala valet av produkt, säger Mats Holme, vd på Mobiltelefonbranschen.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".