Jurister beredda lösa valtvister i USA

I det amerikanska presidentvalet kommer redan de första rapporterna om protester, problem och rättsprocesser i de delstater, där röstandet har inletts. Därför har både demokrater och republikaner laddat upp med staber av jurister.

På valdagen kommer demokraterna ha sex flygplan ståendes beredda att med kort varsel flyga speciella grupper med jurister till delstater, där det uppstått tvister kring hur röstandet eller rösträkningen har skötts.

Det är bara ett exempel på hur partierna tänker övervaka valprocessen.

Det är lika mycket juridiskt, som politiskt manövrerande inför valet, säger en valövervakare.

Risk för dubbelröstning
Redan har det kommit rapporter om problem. Det är framför allt i Florida, som hamnade i fokus i samband med valet 2000, med väljare som inte fick rösta, svårtolkade röstsedlar och maskiner, som inte fungerade.

En lokaltidning rapporterar att tiotusentals röstberättigade i Florida i strid med lagen också är registrerade för att rösta i andra delstater.

Republikanerna anklagar samtidigt demokraterna för att på ett otillåtet sätt samarbeta med fackföreningar och andra organisationer för att få folk att gå till vallokalerna.

I ett valdistrikt har det enligt lokala kyrkliga ledare gjorts försök att avskräcka svarta från att rösta, skriver tidningen USA Today.

En privatdetektiv, som inte ville avslöja vem han arbetade för, videofilmade röstande utanför vallokalen, tills polisen körde iväg honom.

Rädsla för nytt valfiasko
De här uppgifterna och anklagelserna visar med tydlighet dels hur jämnt valet väntas bli och hur viktigt Florida är för båda kandidaterna. Det visar också rädslan för en repris av kaoset kring förra valet.

Fler än en politisk kommentator har påpekat att USA knappast kan se sig själv som en trovärdig rådgivare och ledstjärna när det gäller röstandet i Afghanistan och Irak, om inte landet självt kan genomföra fläckfria och trovärdiga val.

Juristen David Boies, som övervakat flera val, säger till tv-kanalen ABC, att det faktum att det är så många jurister inblandade snarare kan skapa problem än motverka dem.

– Det är som en armé. Om du har en så tenderar du att använda den. Om du har en stab med jurister gäller samma sak. Det kan leda till en massa onödiga rättsprocesser, säger David Boies.

Det enda som kan förhindra en turbulens liknande den för fyra år sedan tycks vara att någon av George Bush eller John Kerry vinner en klar seger. Annars lär det än en gång dröja innan vi får det slutgiltiga valresultatet.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".