Fler män fälls för kvinnomisshandel

Sedan polis och rättsläkare i Västerås inlett ett samarbete är det dubbelt så många fall av kvinnomisshandel som leder till åtal och fällande dom. Orsaken är att det är rättsläkare och inte polis som undersöker kvinnans skador inom ett dygn.

Ireen von Wachenfeldt, som är ordförande för riksorganisationen för kvinnojourer säger att kvinnorna nu får en bättre chans att styrka sin berättelse.

– Vi från kvinnojourerna tycker att det här är jättebra. Det är ett sätt att säkerställa vad som händer kvinnan. Det sätter fokus på kvinnan och vi hoppas att hela landet följer efter detta.

Rättsläkarna tar över
Det var för tre år som åklagarna i Västerås inledde samarbetet med rättsläkarna i Uppsala. Man ville komma till rätta med att så många fall av kvinnomisshandel, las ner utan att åtal kunde väckas.

Tidigare var det polisen som undersökte den misshandlades skador, men den dokumentationen höll sällan som bevis i domstol. Sedan rättsläkarna tagit över ansvaret för att undersöka kvinnornas skador, har nu antalet fall som klarats upp mer än fördubblats, enligt Dagens Nyheter.

Metoden blir landsomfattande
Framgångarna i Västerås har fått polismyndigheterna i Gävle och Linköping att följa efter, men det är fortfarande inte praxis i hela landet. Fast i samband med att åklagarmyndigheten ska omorganiseras nästa år, väntas all kvinnomisshandel handläggas från Göteborg framöver. Då kommer projekt, som det i Västerås, att omfatta alla delar av landet, enligt Catharina Bergqvist Levin, som är vice riksåklagare.

-– Den här typen av projekt blir alltid i princip rikstäckande för att undvika den orättvisa som det blir mot målsägande som inte får del av det bästa sättet att utreda brott.

Ireen von Wachenfeldt välkomnar en sån utveckling och hoppas nu att misshandlade kvinnor ska tas på större allvar.

– Största problemet är att hon inte blir tagen på allvar. Fokus är fortfarande på mannen. Mannen kan enkelt säga som att hon har säkert snubblat på en mattkant eller nerför trappen och det tar man på allvar. Det här gör ju ändå att det blir mer fokus på kvinnan och det är det stora problemet idag att man inte lyssnar på kvinnor.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".