S ger inga svar om ny partiledare

Socialdemokraterna ger inget besked om när partiet får en ny partiledare. För tillfället är det partisekreteraren Carin Jämtin som i praktiken leder partiet. Det står klart efter en presskonferens på Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm efter Håkan Juholts avgång som partiledare tidigare i dag.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin betonade att Håkan Juholt själv bestämde sig för att avgå.

– Håkan Juholt har fattat det här beslutet själv. VU uttalade i går sitt förtroende för honom men han valde i dag att meddela att han lämnat uppdraget. Alla känner sorg inför detta.

– Det här är en unik situation för partiet som kan jämföras med den abrupta situation som uppstod när Olof Palme mördades 1986.

Just nu är Carin Jämtin ledare för partiet, men bara för en tillfällig period, betonade partisekreteraren. Hon kandiderar inte till att bli partiordförande efter Juholt, sade Jämtin till P1:s Studio Ett efter presskonferensen. 

– Vi har ingen partiordförande. Men i en exceptionell situation som den här får jag gå in och tillfälligt hjälpa till.

Carin Jämtin sade att det viktigaste för partiet nu är att få fram en ny partiledare så att partiet kan få ut sin politik igen. Nu är det partistyrelsen som fattar beslut om hur partiet ska gå vidare.

– Verkställande utskottet kommer att sammanställa förslag på hur processen ska gå till för att ta fram en ny partiordförande. Sedan beslutar partistyrelsen hur det ska gå till.

Under de senaste dagarna har det spekulerats kring vem som kan tänkas bli efterträdare till Håkan Juholt. Ett av namnen som dykt upp är partisekreteraren Carin Jämtin. Andra namn som nämnts är Thomas Bodström, Pär Nuder, Thomas Östros och Mikael Damberg.

Nästa ordinarie möte för partistyrelsen är på fredag. Om det mötet kan komma att tidigareläggas kunde Carin Jämtin inte svara på.

John Granlund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista