Kroatien väntas säga ja till EU-medlemskap

2:07 min

I dag röstar kroaterna ja eller nej till EU- om det blir ett ja i folkomröstningen och om EU:s övriga länder godkänner Kroatien blir landet EU:s 28e medlem nästa sommar. Opinionsmätningarna pekar på en seger för ja-sidan.

– Jag röstar ja, säger Luciija Gorican.

– Jag har en 11-årig dotter och jag hoppas att hon ska få en bättre framtid, med bra, utbildning , mer rättigheter, ja allt bör bli bättre.

 

Men Slavko, som inte vill säga sitt efternamn kommer ut från vallokalen och har röstat nej.

 

– Jag är en krigsveteran, och jag stred för mitt land och jag ville inte att vårt land skulle levereras på en silverbricka till Europa, säger Slavko.

 

Det har gått 20 år sedan Kroatien blev en självständig stat, då forna Jugoslavien föll samman under krigen på Balkan. Några av stötestenarna på väg mot EU-medlemskap har handlat om korruption och krav på att Kroatien ska lämna över misstänkta krigsförbrytare till internationella krigsförbrytartribulanen.

 

Ante Gotovina den före detta kroatiska generalen som nu avtjänar ett långt fängelsestraff för krigsförbrytelser, har enligt BBC i dag skickat ett meddelande där han uppmanat kroaterna att rösta ja i omröstningen. Det tror inte den förre soldaten Slavko på.

 

– Det är en nyhetsanka bara för att få folk att rösta för EU, säger han,

– De som bryr sig mest om detta är politikerna och Bryssel.

 

När den kroatiska utrikesministern Vesna Pusic i dag röstade möttes hon av ett stort pressuppbåd. Hon säger att det mesta tyder på ett starkt ja till EU från det kroatiska folket.

 

– Opinionsmätningarna visar att cirka en tredjedel är skeptiska till EU och det är betydligt lägre än inom själva EU, säger Vesna Pusic.

 

– När Sverige gick med hade ni väl bara drygt hälften som stödde EU, säger den kroatiska utrikesministern, som talar om en historiskt viktig dag under Kroatiens 20 år av självständighet.

Katja Magnusson, Zagreb

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista