Efterlyses: (S)amlande kraft med medial förmåga

1:53 min

Flera av socialdemokraternas partidistrikt är överens om att det krävs en samlande kraft för att få partiet på benen igen, medial förmåga finns det också önskemål om, enligt en rundringning som Ekot har gjort till de olika partidistrikten

Hans Ekström, ordförande för Sörmlands partidistrikt tycker att fokus måste ligga på personen i sig och inte dess egenskaper.

– Förra gången ägnade vi mycket tid åt att leta egenskaper och kravspecifikationer men till slut så handlar det om den människa eller ledare som man vill ha. Sedan tror inte jag att man ska börja i den teorietiska ändan med egenskaper.

I vilken ända ska man börja då?

– Hitta rätt person.

Hur gör man det?

– Det gör man genom att man vet vilka de möjliga personerna är och sedan ser vilka som kan få stort stöd i partiet och vilka som ställer upp.

I nuläget vill varken Socialdemokraternas verkställande utskott eller de olika partidistrikten diskutera vilka namn som är aktuella till partiledarposten. Men en rundringning till partidistrikten visar att den nye ledaren har många egenskaper att leva upp till.

Peter Hultqvist, ordförande i Dalarnas partidistrikt, som också är ledamot suppleant i verkställande utskottet, poängterar vikten av att den nye ledaren måste kunna stå för en alternativ samhällsutveckling.

– Det ska vara en person som både klarar att kritisera samhällsorättvisor men också kan stå för ett alternativ och vad man ska göra åt dem. Vara i opposition men också statsbärande.

Yoomi Renström, partidistriktsordförande i Gävleborg tror att samhällsutvecklingen kräver nya egenskaper hos en blivande partiordförande.

– Vad som är väldigt fokus på, det är förstås det som är medialt. Det vill säga vad man brukar säga slår igenom i rutan. Det har man ju aldrig behövt titta på tidigare utan då har man tittat mer på egenskaper om man har duktig inom politiken och så. Men nu inser vi ju också att den som så att säga inte går hem genom tv-rutan inför människor har väldigt svårt att göra sig hörd.

Anser du att Håkan Juholt hade den egenskapen?

– Juholt var en väldigt duktig retoriker och var väldigt duktig på att prata. Men han var kanske egentligen bäst när man fick se honom live.

Jenny Pettersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista